Svensk inflation föll i maj. Arkivbild.
Svensk inflation föll i maj. Arkivbild. - Foto: Martina Holmberg/TT

Inflationen i Sverige fortsätter falla

Inflationen i Sverige fortsätter sjunka, ned till 9,7 procent i maj. I april låg den på 10,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Priserna på livsmedel och energiprodukter sjönk.


Fakta: Så mäts inflationen

Det vanligaste måttet för inflations- och kompensationsberäkningar i Sverige är KPI, konsumentprisindex. Indexet mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, inklusive energipriser och ränteförändringar.

Statistiska centralbyrån (SCB) beräknar också ett mått där effekterna av ränteförändringar tas bort, KPIF (KPI med fast ränta). Sedan 2017 är KPIF Riksbankens målvariabel för inflationen, och deras inflationsmål är 2,0 procent.

Ett tredje mått på inflationen är KPIF exklusive energi. Det kallas också underliggande inflation.

Källa: SCB

Men inte riktigt lika mycket som de flesta bedömare hade räknat med. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en inflation på 9,5 procent, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning.

Den så kallade kärninflationen enligt KPIF-måttet, där ränteeffekter har räknats bort, uppgick till 6,7 procent i maj jämfört med 7,6 procent månaden före. Här låg prognoserna på 6,7 procent.

"Fortsatta prissänkningar för el och livsmedel bidrog till den lägre inflationstakten i maj, säger Mikael Nordin, statistiker på SCB.

Enligt SCB bidrog stigande räntekostnader för hushållens bolån med 3,2 procentenheter till inflationstakten enligt KPI-måttet.

TT
/
/
/