Export av mjölkpulver och av mjölk och grädde i annan koncentrerad form ökar. I takt med att svenska konsumenter i hög grad väljer importerad ost, blir pulverexporten desto viktigare för mejerier och lantbrukare.
Export av mjölkpulver och av mjölk och grädde i annan koncentrerad form ökar. I takt med att svenska konsumenter i hög grad väljer importerad ost, blir pulverexporten desto viktigare för mejerier och lantbrukare. - Foto: Johan Hallnäs

Mjölkbondens räddning – export till Kina

En svag mjölkkonsumtion i Europa har fått svenska mejerier att söka nya marknader. Export i form av mjölkpulver till länder som Oman och Kina räddar den svenska mjölkbonden.


Fakta: I Vimmerby blir mjölk pulver för export till Oman

Varje dag produceras omkring en miljon liter dryckesmjölk i Sverige. Under lov och helger när skolorna är stängda behövs endast 900 000 liter per dag.

Idag finns omkring 3 000 mjölkgårdar och cirka 300 000 mjölkkor.

Medan antalet mjölkgårdar minskar, blir företagen som producerar mjölk färre och antalet mjölkkor per företag ökar. År 2022 var den genomsnittliga besättningen 109 kor per företag, en ökning med fem kor per besättning sedan 2021.

För drygt tio år sedan byggde Arla om sin anläggning i Vimmerby för att kunna öka exporten till exempelvis Oman och Kina, där mjölkpulver från väst ofta blandas i barnmat.

I Oman ompackas pulvret till konsumentprodukter som sedan säljs i Mellanöstern och Afrika.

Källor: Jordbruksverket, LRF och SCB.

Antalet mjölkkor i landet har halverats de senaste 40 åren och mängden företag med mjölkkor har minskat drastiskt under samma period, från 40 600 till 2 800.

När skolorna stänger under sommaren och på helger och efterfrågan på dryckesmjölk sjunker blir den årliga exporten av mjölk i form av mjölkpulver till tillväxtmarknader som Kina och Oman särskilt viktig för mejerierna.

De senaste 10 åren har exporten av mjölkpulver och av mjölk och grädde i annan koncentrerad form till Kina ökat med 111 procent, visar siffror som TT begärt ut från Jordbruksverket. De senaste fyra åren har exporten också ökat till exempelvis Oman, som under fjolåret tog emot omkring 23 procent av Sveriges export av dessa varor.

Från mejerijätten Arla ser man gärna att mejerikoncernens totala export av industriella varor, inklusive mjölkpulver, fortsätter växa.

"Exporten, som motsvarar 18 procent av Arlas totala omsättning bidrar till att vi kan betala ett så högt pris som möjligt för Arlaböndernas mjölk", skriver Sandra Eriksson, pressekreterare på Arla Sverige, i ett mejlsvar till TT.

Sänkt pris

Ett pris som dock inte imponerar på Claes Jonsson, som driver en mjölkgård i Tibro, Västergötland och är ordförande för organisationen Sveriges Mjölkbönder.

I början av juni sänkte Arla priset till bönderna till 4,24 kronor per kilo mjölk, nu på fredag kommer nytt bud om pris från mejerijätten.

— I dagsläget fattas minst 1,60 kronor per kilo mjölk för att täcka de höga produktionskostnaderna, säger Claes Jonsson till TT.

Nya marknader för export är av godo, tycker han, eftersom mjölkbönderna är beroende av mejerierna för att kunna sälja. Exporten kommer dock inte att rädda den krympande skaran mjölkbönder i landet, enligt Claes Jonsson.

Minskat antal mjölkgårdar

Antalet mjölkgårdar har minskat stadigt de senaste decennierna, från 56 000 på 1970-talet till 2 700 idag. Claes Jonsson spår en fortsatt brant nedgång framöver.

En ko-plats håller i omkring 20 år, sedan måste lantbrukaren bygga om den eller bygga nytt och först få ritningen godkänd av länsstyrelsen. Tecken på att flera mjölkbönder kastar in handduken syns nu i form av ett minskat antal ritningar för förprövning inför ombyggnation av kostallar, som årligen lämnas från lantbrukare till länsstyrelserna.

— Vi har nybyggnation av stallar på rekordlåga nivåer. Banker i dag är rädda att låna ut pengar. Många lantbrukare lägger ned i stället för att bygga om, säger Claes Jonsson, som inte enbart klandrar Arla för problemet.

Mjölkbönderna i Sverige konkurrerar utifrån ett världsmarknadspris, men med strängare krav och därmed högre produktionskostnader än andra EU-länder, menar han och ger ett exempel.

— Beteskravet, lagen om att djuren ska vara ute på bete 2-4 månader per år, är vi ensamma om i världen i Sverige.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Musk stämmer Open AI – för mycket vinstfokus

Kundernas kritikstorm mot Kellogg's: "Dystopiskt"

Ett uttalande från flingjätten Kellogg's vd har fått folk att reagera starkt. Anledningen? Han tycker att frukostflingor kan ätas som middag hos dem som behöver spara pengar.

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

De senaste två årens miljardförluster hindrade inte Klarnas vd från att höja lönen för sig själv och de andra i ledningsgruppen med rekordbelopp. Så här många miljoner tjänar de efter rekordhöjningen på 70 procent.

Navalnyjs kropp framme vid kyrkan – flera gripna

Aleksej Navalnyjs kista har anlänt till kyrkan. Men familjen hindrades in i det sista från att hämta hans kropp från bårhuset. Enligt medierapporter har flera personer som samlats i samband med begravningen gripits.

Livstids fängelse för mord och nio mordförsök

En man i 20-årsåldern döms till livstids fängelse för mordet på en annan ung man på en snabbmatsrestaurang i Rågsved i södra Stockholm, meddelar Södertörns tingsrätt.

Morddömd 15-åring ska utvisas på livstid

1 timme sedan
Den 23-årige Kalmarbon trodde att mötet skulle handla om en narkotikaaffär, men han blev knivmördad. Ett beställningsmord, menar Kalmar tingsrätt, som dömer en 15-årig pojke till sluten ungdomsvård och utvisning på livstid.