Färska inflationssiffror från USA. Arkivbild.
Färska inflationssiffror från USA. Arkivbild. - Foto: Julia Nikhinson AP/TT

Inflationen i USA steg till 3,2 procent i juli – mindre ökning än väntat

En viss ökning men inte alls så mycket som befarat. Dagens amerikanska inflationssiffra tas emot positivt av marknaden som bävat för en värre utveckling.


Lite bättre än väntat, så kan julisiffran gällande inflationstakten i USA sammanfattas. Efter tolv raka månader med fallande inflation så steg den visserligen enligt KPI-måttet i juli till 3,2 procent i årstakt jämfört med 3,0 procent i juni.

Ökningen var dock väntad och analytiker hade trott på ännu mer, nämligen 3,3 procent. I stället märktes nu av ett minskat pristryck på bland annat flygbiljetter, begagnade fordon liksom läkemedel.

Just kärninflationen, det vill säga prisökningar rensat för energikostnader och livsmedelspriser, är det som annars får störst fokus av den amerikanska centralbanken Federal Reserve liksom investerare. Där var också månadsökningen måttliga 0,2 procent och terminshandeln på New York-börsen indikerar nu en positiv börsstart när den öppnar.

Dagens siffra ses nu som en faktor för hur Fed kommer att agera framöver med ytterligare räntehöjningar. Hittills har man höjt räntan vid elva tillfällen från mars 2022 till den högsta nivån på 22 år.

TT
/
USA
/