Försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja företräder en av de Ica-handlare som är åtalade för grovt insiderbrott. Arkivbild.
Försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja företräder en av de Ica-handlare som är åtalade för grovt insiderbrott. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ica-handlaren åtalad för grovt insiderbrott – advokaten: ”Alltid bra att köpa Ica-aktier”

En nestor med unik inblick i Icas verksamhet som alltid haft bolagets aktier i hjärtat. Så beskriver försvaret en av de Ica-handlare som står åtalade för grovt insiderbrott.


Fakta: Ica-härvan

Det var den 10 november 2021 som Ica-handlarnas och AMF:s uppköpsbud på livsmedelsjätten offentliggjordes. Men redan innan det steg aktien på börsen vilket skapade spekulationer om att budet hade läckt ut på förhand.

I mars 2022 genomförde Ekobrottsmyndigheten och polisen en razzia på Ica-handlarnas Förbunds kontor i Solna.

Den 15 maj 2023 väcktes åtal mot 18 personer, varav tolv misstänks för grovt insiderbrott.

Förhandlingarna inleddes vid Stockholms tingsrätt tisdag den 5 september och väntas pågå i nio veckor.

— Det är alltid bra att köpa Ica-aktier, säger försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja.

Olsson Lilja företräder den 66-årige Ica-handlare från sydöstra Sverige som står åtalad för grovt insiderbrott i samband med att Ica avnoterades från börsen hösten 2021.

Sal 27 i Stockholms tingsrätt är fullsatt när försvarets sakframställan inleddes.

Under sin presentation betonar Olsson Lilja flera gånger att hans klient har en mångårig, unik bakgrund inom Ica – dels som handlare, dels som förbundsstyrelseledamot.

— Därför är det inte konstigt att han väljer att köpa aktier, han har levt i verksamheten under lång tid, och har alltid haft ett stort hjärta för Icas aktie, säger Olsson Lilja.

Åklagaren yrkar att Olsson Liljas klient ska betala tillbaka över 600 000 kronor.

Totalt åtalas 18 personer för olika typer av insiderbrott i samband med Icas avnotering från börsen hösten 2021. Tolv av dem är misstänkta för grovt brott, vilket som mest kan ge sex års fängelse. Därutöver kan näringsförbud vara aktuellt för flera av de åtalade handlarna.

Samtliga huvudmisstänkta i målet är Ica-handlare i Syd- och Mellansverige. Övriga misstänkta är vänner eller anhöriga till handlarna.

Rättegången drog i gång förra veckan och beräknas pågå i nio veckor.

TT
/
/