Nyheter24 har tittat närmare på Mathem och vd:n Johan Lagercrantz inkomst.
Nyheter24 har tittat närmare på Mathem och vd:n Johan Lagercrantz inkomst. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Mathem pressbild

Johan Lagercrantz miljonregn – så mycket tjänar Mathems vd

Livsmedelsjätten Mathem är i dag en av Sveriges ledande matbutiker på internet. 2019 lämnade grundarna sina uppdrag och den nya vd:n blev Johan Lagercrantz. Nyheter24 har tittat närmare på bolaget och deras vd:s stora pengaregn.


I slutet av 2006 grundades den onlinebaserade livsmedelsbutiken Mathem av paret Tomas och Karolin Kull. Det dröjde dock innan verksamheten kom igång på allvar då den första försäljningen till konsumenter inleddes i slutet av 2008. 

Det ska du undvika när du jämför matpriser

Kinnevik investerar i Mathem

Under 2019 gick investmentbolaget Kinnevik in i bolaget och investerade 900 miljoner kronor, en investering som tog Stenbeck-familjens företag högst upp i hierarkin då de blev störst ägare av Mathem. Samma år valde paret Kull att lämna sina uppdrag, Tomas slutade som vd och Karolin hoppade av posten som marknadschef.

Den nya vd:n blev istället Johan Lagercrantz och i dag har bolaget närmare 1 600 anställda och är en av de ledande onlinebaserade matbutikerna i Sverige. Genom att erbjuda kunderna matinköp och hemleverans når man ut till över 50 procent av Sveriges hushåll.

Hemliga doldisarna äger ÖoB – här är syskonens enorma miljardimperium

Mathems vd – så mycket tjänar Johan Lagercrantz

Under 2022 hade Mathem en omsättning på över 2,3 miljarder kronor. Under samma period uppgick företagets totala tillgångar till strax över en miljard kronor, enligt Alla bolag. 

Enligt de senaste uppgifterna från Skatteverket, som Nyheter24 tagit del av, hade vd:n Johan Lagercrantz en intjänad förvärvsinkomst på hela 2 969 600 kronor under 2022. Det innebär att han hade en genomsnittlig månadslön på 247 466 kronor. Utöver inkomsten hade han även ett överskott av kapital på 1 816 902 kronor. 

Källa: Alla bolag, Skatteverket, Dagligvarunytt och Mathem

Vad är egentligen skillnaden mellan Arlas yoghurt och kvarg?

Mat
/
/