Det finns några saker du måste ha i åtanke inför Black Week, menar Yasemin Bayramoglu hos Sveriges Konsumenter.
Det finns några saker du måste ha i åtanke inför Black Week, menar Yasemin Bayramoglu hos Sveriges Konsumenter. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Nesvold, Jon Olav

Misstagen du inte får göra under Black Week: "Visar sig bli väldigt dyrt"

En av årets mest köpglada högtider är snart här. Black Week är veckan då tusentals butiker sänker sina priser på allt från kläder till elektronik. Men det finns något du bör ha i åtanke, enligt samarbetsorganisationen Sveriges Konsumenter.


2023 infaller Black Week mellan 20-27 november och klassikern Black Friday infaller således den 24 november. 

Och även i år väntas årets hetaste köptid locka konsumenterna att sätta på sig spenderarbyxorna när rejäla prisnedsättningar väntas i butikerna runt om i landet. 

Maxa julbudgeten redan nu – med fyra enkla knep: "Många har det skralt"

"Som konsument ska du inte behöva agera detektiv"

Trots att fenomenet, som har sitt ursprung i USA som en avslutning på Thanksgiving, tagit sig till Sverige har också kritik riktats mot företagen genom åren. Bland annat har det upptäckts att prisjusteringen inte varit så stor som den i själva verket var utlovad att vara. Men förra året trädde en ny lag i kraft som ska reglera och stävja prisfusk.

– Förra året fick vi nya regler som skulle motverka fejkreor. Sedan dess måste butiken uppge det lägsta pris som varan haft de senaste 30 dagarna. Men det har gjort att en del butiker höjer priserna en månad före reastart istället för att sedan kunna sänka och ”rea” ut den, säger Yasemin Bayramoglu, kommunikationsansvarig hos Sveriges Konsumenter till Nyheter24

Hon förklarar att konsumenten inte ska behöva granska priserna, men att det trots allt kan ha sina fördelar.

– Som konsument ska du inte behöva agera detektiv, men vill du så kan du kolla prishistorik på prisjämförelsesajterna. Då kanske du upptäcker att det där reapriset faktiskt inte är så himla märkvärdigt trots allt.

Postnords varning – detta bör du ha koll på inför julhandeln

Det måste du tänka på – inför Black Week och Black Friday

Men för de som oroar sig för att pengarna trots nedsatta priser flyger iväg har Bayramoglu ett bra tips. Ett av dem är att tänka sig för innan man agerar. Ett annat att inte ha så bråttom utan istället vänta med inköpen.

– Låna inte pengar för att shoppa. Det är lätt att känna hetsen att det bara är rea just nu. Men så är det ju sällan.

Hon förklarar att det istället gäller att blicka framåt då flera rea-tillfällen är i nära anslutning till Black Week.

– Efter jul kommer mellandagsrean och så där håller det på. Vänta tills du faktiskt har råd annars kan det där kapet visa sig bli väldigt dyrt i slutändan.

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!