TSMC är världens största kontraktstillverkare av halvledare. Arkivbild.
TSMC är världens största kontraktstillverkare av halvledare. Arkivbild. - Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

AI-efterfrågan lyfter halvledarjättens rapport

Taiwanesiska halvledarjätten TSMC, som är avgörande för tillverkningen av bland annat Iphone, levererade ett starkt kvartalsresultat som överträffade förväntningarna.


Bolagets nettointäkter för tredje kvartalet var 6,5 miljarder dollar. Analytikernas estimat låg på 5,8 miljarder dollar.

TSMC, världens största kontraktstillverkare av halvledare, noterar en bruttomarginal på 54,3 procent – bättre än väntade 52,9 procent.

Hög global efterfrågan på utveckling inom artificiell intelligens hålls fram som en starkt bidragande orsak till halvledarjättens positiva resultat. TSMC levererar stora mängder så kallade AI-acceleratorer, till bland andra det tunga amerikanska halvledarbolaget Nvidia.

Bolagets investeringar under årets första nio månader, enligt måttet capex, uppgick till 25,2 miljarder dollar. Helårsmålet för 2023 är investeringar på 32-36 miljarder dollar.

Men TSMC betonar samtidigt att deras kapacitetsförmåga att producera halvledare kommer att begränsas påtagligt under 2024.

Tänkbara orosmoment för TSMC är de allt hårdare tongångarna mellan USA och Kina. Peking har infört exportrestriktioner för två sällsynta mineraler som är avgörande i tillverkningen av halvledare, varav Washington replikerat med att begränsa kinesiska företags tillgång till amerikanska molntjänster som använder AI, däribland Amazon och Microsofts tjänster.

Minskad efterfrågan på Iphones och Kinas hackande ekonomi, som inte återhämtat sig lika starkt som väntat efter pandemin, pekas ut som andra eventuella bekymmer för TSMC.

TT
/
/
USA
/