Greta Thunberg inledde sin klimatstrejk 2018.
Greta Thunberg inledde sin klimatstrejk 2018. - Foto: Anders Hillergren/Henrik Montgomery/TT

Greta Thunbergs pengar – så ser miljökämpens ekonomi ut

Greta Thunberg har hunnit fylla 20 år och börjat plugga på universitetet. Men hur ser det ut i plånboken för den välkända klimataktivisten? Det har Nyheter24 tagit en kik på.


Greta Thunberg blev känd när hon inledde "Skolstrejk för klimatet" 2018, utanför Sveriges riksdag, när hon gick i nionde klass. Strejken spred sig till ungdomar i andra länder, och blev till den globala rörelsen "Fridays For Future".

Sedan 2018 har Greta Thunberg hållit tal vid stora sammankomster runt om i världen som FN:s klimatmöte 2019 och i USA:s kongress. 

I dag pluggar hon kandidatprogram i Global utveckling på Stockholms universitet, samtidigt som hon fortsätter med sin klimataktivism. 

Så sent som i oktober, dömdes Greta Thunberg för andra gången på kort tid till dagsböter, efter en aktion i Malmö.

Greta Thunbergs förmögenhet – så mycket pengar har hon  

Frågan är då hur Greta Thunbergs ekonomi ser ut? 

Enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade Greta Thunberg en inkomst på 700 kronor år 2022. Däremot hade hon ett överskott av kapital på 118 1118 kronor. 

Under åren som miljökämpe har Greta Thunberg tilldelats flera priser och utmärkelser som gett stora summor pengar. I juli 2020 fick hon Gulbenkian-priset på 10 miljoner kronor och skänkte bort allt, och det har hon gjort med alla pengar hon fått för sin klimatkamp. 

I ett inlägg på Facebook från 2019 berättade Greta Thunberg att hennes föräldrar betalade för resor och boende, men att hon gör allt miljöarbete gratis och att det skulle fortsätta så. 

Om Greta Thunberg tar CSN, så får hon isåfall 913 kronor i bidrag och 2 100 kronor i lån för studier på heltid.

Greta Thunberg har flyttat hemifrån – så här bor hon

/