Representanthusets talman Mike Johnson har lagt fram ett budgetförslag som han hoppas ska stoppa en nedstängning av USA:s statsapparat.
Representanthusets talman Mike Johnson har lagt fram ett budgetförslag som han hoppas ska stoppa en nedstängning av USA:s statsapparat. - Foto: Amanda Andrade-Rhoades/AP/TT

Ny plan för att stoppa nedstängning i USA

Den nye talmannen för representanthuset i USA:s kongress, republikanen Mike Johnson, har lagt fram sitt förslag för att hindra en nedstängning av statsapparaten. "Oseriöst", svarar Vita huset i en kommentar.


Förslaget går ut på att dela upp utgifterna och att låta kongressen rösta om att tillfälligt förlänga finansieringen för vissa myndigheter och federala program till den 19 januari, medan andra föreslås att förlängas till den 2 februari.

"Denna tvåstegslösning är ett nödvändigt lagförslag för att placera republikanerna i representanthuset i den bästa positionen att slåss för konservativa segrar," sade Johnson i ett uttalande, efter att ha fört samtal med partikamrater under eftermiddagen.

Senast på fredag nästa vecka måste Biden sätta sin underskrift på ett lagförslag om budgeten, för att undvika nedstängning av statsapparaten.

Innan dess måste det godkännas i den amerikanska senaten som styrs av Demokraterna.

Men allra först måste Johnson hitta tillräckligt stöd inom det egna partiet, inför ett godkännande i representanthuset som styrs av Republikanerna med en knapp majoritet. Flera partikollegor har redan kritiserat förslaget för att rymma för klena utgiftsminskningar.

Biden-administrationen avfärdar Johnsons plan som oseriös och ogenomförbar och ett hot mot nationell säkerhet.

"Detta förslag är bara ett recept för mer republikanskt kaos och fler nedstängningar" skriver Vita huset i en kommentar.

President Joe Biden har begärt akuta medel för USA:s stöd till Israel och Ukraina, samt tillägg för att stärka den amerikanska gränsen mot Mexiko. Dessa utgiftsposter inryms dock inte i Johnsons förslag och skulle behöva behandlas separat.

TT
/
Hot
/
USA