Spotify inför nya riktlinjer för att motverka falska lyssningar. Arkivbild.
Spotify inför nya riktlinjer för att motverka falska lyssningar. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Spotify inför böter för falska lyssningar

Spotify genomför ändringar i sin policy och inför böter för att motverka falska lyssningar, skriver strömningsjätten på sin hemsida.


Spotify har "investerat kraftigt" för att motverka falska lyssningar, skriver bolaget, men tillägger att "elaka aktörer" fortsätter att försöka sno åt sig intäkter från "ärliga och hårt jobbande artister".

Bolaget kommer implementera den nya policyn i början av 2024. Distributörer kommer debiteras per låt när falska lyssningar upptäcks.

I en uppmärksammad granskning från i höstas avslöjade Svenska Dagbladet genom vittnesmål från personer i den undre världen om hur lyssningar manipuleras på Spotify, för att genom musikjättens utbetalningar tvätta pengar.

Enligt tidningen är en metod att ta kontakt med kryptohandlare som tar emot kontanter, exempelvis från knarkhandel, i utbyte mot kryptovalutor.

Kryptopengarna används sedan för att betala personer som manipulerar lyssningar på Spotify. Spotify betalar sedan ut vita pengar till rättighetsinnehavarna, exempelvis musikförlag som ägs av artisten själv.

TT
/
/