Statsminister Ulf Kristersson (M) besöker SSAB i Oxelösund där de ersätter masugnen med en elektrisk ljusbågsugn – ett steg i den gröna omställningen till fossilfri ståltillverkning.
Statsminister Ulf Kristersson (M) besöker SSAB i Oxelösund där de ersätter masugnen med en elektrisk ljusbågsugn – ett steg i den gröna omställningen till fossilfri ståltillverkning. - Foto: Pontus Lundahl/TT

SSAB ställer om produktionen – med elugn

Svenska ståljätten SSAB ska ställa om hela sin nordiska produktion. Till år 2030 ska företaget tillverka fossilfritt stål.


— Det här är en investering för Sveriges framtid, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

SSAB har tagit beslut om att ställa om sitt nordiska produktionssystem till omkring år 2030. Bolaget har investerat 6,2 miljarder kronor i en ny elektrisk ljusbågsugn i Oxelösund.

Med på invigningen och byggstarten av ljusbågsugnen var Ulf Kristersson, som tog det symboliska första spadtaget i den sörmländska snöyran.

— Det här är väldigt viktigt för svensk konkurrenskraft. De som inte klarar av den gröna omställningen kommer inte att kunna stå sig på världsmarknaden, säger han.

Genom omställningen av SSAB:s nordiska produktionssystem kan utsläppen minskas med mer än 8 miljoner ton faktiska utsläpp i Norden, enligt regeringen och bolagets beräkningar.

Det motsvarar 10 procent av de totala utsläppen i Sverige och 7 procent av utsläppen i Finland.

— Övergången till ljusbågsugn gör att vi bara från Oxelösund kan minska de svenska utsläppen med cirka 3 procent, säger Johnny Sjöström, divisionschef för SSAB Special Steels.

TT
/
/