Ikea ska fördela bonusar, till ett värde av 3,5 miljarder, mellan sina 165 000 anställda.
Ikea ska fördela bonusar, till ett värde av 3,5 miljarder, mellan sina 165 000 anställda. - Foto: Jessica Gow/TT och Henrik Montgomery/TT

Ikea delar ut miljardbonus till sina anställda – så fördelas pengarna

45 miljarder kronor. Ja, så stor är Ikeas vinst de senaste två åren. Och nu väntar en rejäl bonus till de anställda, rapporterar Dagens Industri.


"Vi tycker att bra heminredning ska vara prisvärt för de många människorna. Så när vi designar en produkt skapar vi prislappen först", lyder det på Ikeas hemsida

Men på senare år har lågprisjätten höjt sina priser vid flera tillfällen, då med hänvisning till stigande råvarupriser, en utmanande transportsituation och energipriser som dragit iväg. 

Men trots att många hushåll stått inför en svår ekonomisk situation och att Ikeas försäljning, sett till antal sålda varor, stagnerat något redovisar nu möbeljätten en miljardvinst – för andra året i rad.

Ikea-föremålen du INTE ska slänga – är värda en förmögenhet: "Kostar lätt 20 000"

Ikea redovisar vinst på 23 miljarder – för andra året i rad

Mer specifikt är det Ingka Group, vilka står bakom drygt 90 procent av Ikeas varuhus och butiker runtom i världen, som för andra året i rad redovisar ett rörelseresultat på strax under 23 miljarder kronor. Detta för räkenskapsåret som sträcker sig mellan september 2022 och augusti 2023, rapporterar Dagens Industri. 

Totalt har alltså den svenska möbeljätten dragit in en vinst på över 45 miljarder kronor under de senaste två åren. 

Massiv kritik mot Ikea: "Nu är julen utraderad"

Ikea delar ut 3,5 miljarder i bonusar

Enligt Dagens Industri är vinsten faktiskt ännu större om man tar i beaktande att Ikea, under det senaste året, avsatt drygt fem miljarder kronor till ett särskilt bonus- och pensionsprogram. 

Merparten av dessa pengar – ungefär 3,5 miljarder kronor – ska gå till bonusar, vilka ska fördelas mellan företagets 165 000 anställda. Vilken summa varje enskild medarbetare får avgörs, enligt Smålänningen, av det resultat som varje avdelning kan uppvisa.  

Läs fler artiklar om Ikea här.

Senaste nytt

Rekordlåga utsläpp från nya bilar

Allvarlig tågolycka i Örebro – tre påkörda

2 timmar sedan
Tre personer har skadats mycket svårt i en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro, enligt polisen.

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

2 timmar sedan
USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Ett flertal personer har skadats mycket allvarligt efter en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Många döda i båtolycka utanför Senegal

3 timmar sedan
Fler än 20 kroppar har hämtats ur havet vid norra Senegal efter att en migrantbåt på väg mot Europa sjönk, meddelar en regional guvernör.

Google stäms på 24 miljarder av 32 mediebolag

3 timmar sedan
En grupp av 32 mediebolag i 13 europeiska länder stämmer teknikjätten Google på 2,1 miljarder euro, motsvarande nästan 24 miljarder kronor, skriver Reuters på sin hemsida.