Stockholmsbörsen inleder handelsveckan svagt uppåt. Arkivbild
Stockholmsbörsen inleder handelsveckan svagt uppåt. Arkivbild - Foto: Erik Simander / TT

Börsen öppnar svagt uppåt

Stockholmsbörsen inleder veckans handel svagt uppåt – i skuggan av ett rally för både guld och bitcoin på världsmarknaden. OMXS-index har efter cirka 15 minuters handel gått upp 0,2 procent.


Wallenbergsfärens maktbolag Investors aktie backar 0,1 procent efter beskedet från styrelsen om att Christian Cederholm, nu chef för Patricia Industries, har internrekryterats till att ta över vd-rollen efter Johan Forssell i maj nästa år.

Bland vinnarna finns folkaktien Telia, som lyfter drygt 2 procent sedan analytiker på den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs rekommenderat köp av aktien.

Stockholmsbörsen har med måndagens uppgång gått upp med 7,8 procent sedan årsskiftet.

På räntemarknaden är trenden svagt uppåt efter de gångna veckans sjunkande marknadsräntor.

Oljepriset fortsätter däremot nedåt – kring 78 dollar per fat för så kallad brentolja – efter förra veckans luddiga besked om framtida produktionskvoter från oljekartellen Opec och dess allierade, däribland Ryssland.

Guldpriset på världsmarknaden var under natten uppe på historiska rekordnivåer, men har fallit tillbaka till cirka 2 061 dollar per uns. Men kronans lyft i höst tar udden av den senaste tidens guldrally för svenska spekulanter. Mätt i kronor kostar guldet på världsmarknaden knappt 21 500 kronor per uns, vilket kan jämföras med det historiskt höga priset på 22 376 kronor per uns i slutet av oktober.

Bitcoin är samtidigt uppe på årshögsta, med noteringar strax under 41 500 dollar per bitcoin. Men mycket kan förklaras av den försvagade dollarn, som tappat i värde sedan USA:s centralbank börjat signalera att det inte troligen inte behövs fler räntehöjningar för att få bukt med inflationen. Och oavsett vilket är det är långt kvar upp till de historiska topparna hösten 2021 då en bitcoin kostade nästan 68 000 dollar.

TT
/
/