Johan Carlström, tidigare storägare, styrelseordförande och vd i biometriföretaget Fingerprint Cards har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen efter en dom i Svea hovrätt. Arkivbild.
Johan Carlström, tidigare storägare, styrelseordförande och vd i biometriföretaget Fingerprint Cards har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen efter en dom i Svea hovrätt. Arkivbild. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fingerprints Carlström går vidare till HD

Fingerprints tidigare vd Johan Carlström har i både tingsrätt och hovrätt dömts till fängelse för insiderbrott. Domstolarna har också beslutat att staten förverkar miljonbelopp. Nu vill Carlström att Högsta domstolen tar upp ärendet, rapporterar Dagens Juridik.


I slutet av november i fjol fälldes Johan Carlström av Svea hovrätt. Han dömdes för grova insiderbrott under åren 2013–2014 i biometriföretaget Fingerprint Cards.

Hovrätten ändrade delvis tingsrättens dom och dömde för ytterligare ett insiderbrott som begicks i augusti 2013. Hovrätten bestämde att Carlström inte fick behålla vinsten från det brottet och förverkandebeloppet beslutades till 3 709 703 kronor. I tingsrätten handlade det om 1 457 810 kronor.

Hovrätten ändrade däremot inte tingsrättens dom på 1 år och 6 månaders fängelse.

Nu har Carlströms ombud lämnat in en begäran om prövningstillstånd till Högsta domstolen, skriver Dagens Juridik.

Carlström yrkar i första hand, på grund av grovt rättegångsfel, att HD undanröjer hovrättens dom och återförvisar målet. I andra hand vill han att hovrättens dom ändras och att åtalet ogillas, antingen helt eller i alla fall till icke frihetsberövande straff.

Carlström vill också att HD ändrar beslutet om förverkande och att han får sina rättegångskostnader i lägre insatser betalda.

TT
/