Detaljhandeln föll i december under julhandeln. Arkivbild.
Detaljhandeln föll i december under julhandeln. Arkivbild. - Foto: Ali Lorestani/TT

Bakslag för julhandeln

Inte heller denna jul blev vad handlarna hade hoppats på. Detaljhandeln sjönk med 0,2 procent i december jämfört med november, visar färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).


Medan dagligvaruhandeln ökade med 1,1 procent i december minskade sällanköpsvaruhandeln med 1,8 procent.

— Tittar vi på dagligvarusidan är det klart att du behöver ditt julbord och du handlar till nyår, även om det inte är samma mängder som tidigare. Men i sällanköp slår det verkligen igenom, för där väljer många att inte handla nytt, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Jämfört med december i fjol var nedgången för detaljhandeln i stort 2,2 procent, vilket motsvarar omkring en halv miljard kronor. Nyligen stod det klart att även e-handeln fick en svag avslutning på året och inte heller Black week-rean i november blev vad handlarna hoppats på.

Trots de tunga siffrorna ser Sofia Larsen en viss ljusning i tunneln, med räntesänkningar under året och en fortsatt dalande inflation. Samtidigt passar hon på att ge en känga till regeringen.

— Handeln är näringslivets största arbetsgivare. Vi blev väldigt förvånade när regeringen höjde nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga. Här finns ett superviktigt steg in på arbetsmarknaden, och sänkningen av arbetsgivaravgiften är central framåt om vi ska vara konkurrenskraftiga i handeln i Sverige, säger Sofia Larsen.

TT
/
/
Jul
/