Supportrar till San Francisco 49ers på plats i Las Vegas inför Super Bowl.
Supportrar till San Francisco 49ers på plats i Las Vegas inför Super Bowl. - Foto: Carlos Avila Gonzalez/AP/TT

Var fjärde amerikan ska spela på Super Bowl

Den amerikanska spelmarknaden förväntas slå rekord i helgen. Var fjärde amerikan bedöms spela på Super Bowl-finalen mellan Kansas City Chiefs och San Francisco 49ers. Branschen talar nu om en "Taylor Swift-effekt".


Prognosen kommer från den amerikanska branschorganisationen The American Gaming Association som bedömer att antalet spelare kommer vara 35 procent fler jämfört med förra årets final i amerikansk fotboll – Super Bowl.

Den totala summan som placeras på olika spel förväntas också växa från 16 miljarder till 23,1 miljarder, det vill säga omkring 244 miljarder svenska kronor.

Spel på idrottsmatcher har tidigare varit tillgängligt på ett fåtal platser i USA, bland annat Las Vegas, men för ett par år sedan öppnade USA:s högsta domstol för att olika delstater skulle få legalisera vadhållningsspel och sedan dess har 38 delstater tagit steget.

Årets final bedöms även locka en ny målgrupp i form av popstjärnan Taylor Swifts fans. Taylor Swift är tillsammans med fotbollsspelaren Travis Kelce i Kansas City Chiefs och paret har fått enorm publicitet de senaste månaderna.

— Jag tror att Taylor Swift-effekten blir mer påtaglig i form av antalet personer som tittar och spelar på matchen än den totala summan som placeras på matchen. Men det är ingen tvekan om att spelbolagen kommer att få se "Swifties" (fans till Taylor Swift) registrera sig för spel som kanske inte annars skulle ha gjort det, säger analytikern Chris Grove vid Eilers & Krejcik Gaming.

TT
/
/
USA
/