Bolånekostnaden kan falla med tusenlappar under året. Arkivbild
Bolånekostnaden kan falla med tusenlappar under året. Arkivbild - Foto: Fredrik Persson/TT

Press nedåt på räntemarknaden

Marknadsräntor faller efter mjuka uttalanden från centralbankirer, både i Stockholm och London. Tusenlappar i lägre bolånekostnader hägrar mot slutet av året.


Den brittiska centralbankschefen Andrew Bailey öppnar i en utfrågning i parlamentet i London för räntesänkningar trots att inflationen ligger över centralbankens mål.

Räntan på en tvåårig brittisk statsobligation sjunker 0,07 procentenheter till 4,55 procent, medan tioårsräntan backar 0,06 procentenheter till 4,05 procent.

Även svenska marknadsräntor pressas nedåt med cirka 0,03 procentenheter, till en tvåårsränta på 2,72 procent och en tioårsränta på 2,51 procent. Detta sedan vice centralbankschefen Martin Flodén i ett tal slagit fast att Riksbanken "börjar få kontroll på inflationen".

Enligt prissättningen på räntemarknaden utgår aktörerna just nu från att Riksbanken sänker styrräntan fyra gånger i år, med start i maj eller juni, ned till 3,00 procent i december.

Skulle rörliga boräntor följa med nedåt lika mycket skulle det sänka räntekostnaden för ett hushåll med ett bolån på tre miljoner med 2 500 kronor per månad före ränteavdrag.

TT
/