Kristin Magnusson Bernard, vd för Första AP-fonden.
Kristin Magnusson Bernard, vd för Första AP-fonden. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Pensionsjätten: AI-hajpen ingen IT-bubbla

Har halvledarjätten Nvidias framgångståg bara inletts eller kan det vara en repris på IT-bubblan? Det är precis den frågan många investerare ställer sig, säger vd:n för Första AP-fonden, Kristin Magnusson Bernard.


Fakta: Första AP-fondens resultat

Första AP-fonden överträffade avkastningsmålet under 2023. Totalt 4,8 miljarder kronor överfördes till inkomstpensionssystemet, visar bokslutet.

Fonden, som har ett mål om 3,0 procents real avkastning under en rullande tioårsperiod, har därmed uppvisat en genomsnittlig real avkastning på i snitt 5,0 procent de senaste 10 åren. Det förvaltade kapitalet uppgick vid årsskiftet till 454,4 miljarder kronor.

Förväntningar var högt ställda, trots det motsvarades de när kanske New York-börsens hetaste bolag släppte nya kvartalssiffror i veckan.

Det amerikanska bolaget som rider på AI-vågen har haft en extrem utveckling med till exempel en kursuppgång på över 200 procent på ett år och det är därför diskussionen väckts kring en eventuell bubbelvarning.

Kristin Magnusson Bernard som är vd för Första AP-fonden, säger inte emot men ser en tydlig skillnad från det som kom att kallas IT-bubblan under senare del av 90-talet och in på på 2000-talet.

— Tittar man på vad som talar för att det är något annat så handlar det om tillväxt och intjäning vilket skiljer sig väldigt mycket från hur det var under IT-bubblan.

Kraftigt ökad försäljning

Nvidia uppvisade exempelvis en ökad försäljning med 265 procent under fjärde kvartalet samtidigt som bolagets vinst var en förbättring med 486 procent. Just den marknadsledande position bolaget skaffat sig kommer att ha stor betydelse, konstaterar Kristin Magnusson Bernard.

— Så länge de kan få en väldigt stark position i att erbjuda standardiserade lösningar till ekonomin så kommer deras tillväxt att fortsätta.

Kristin Magnusson Bernard tror på en ekonomisk mjuklandning när det gäller 2024.

Hos Första AP-fonden finns Nvidia med i portföljen, förutom företagsobligationer uppgick innehavet vid årsskiftet 2023/24 till 600 000 aktier och ett dåvarande marknadsvärde på nästan 3 miljarder kronor. Det är en bara bråkdel av AP-fondens samlade kapital på drygt 454 miljarder kronor men de nya teknikjättarnas betydelse ska inte underskattas, påpekar Kristin Magnusson Bernard:

— Flera av de här bolagen är värda mer än ett antal tillväxtländer. För oss som investerare blir det om man ska hårdra det lite — ska vi analysera Indien eller Nvidia, konstaterar hon.

För 2023 lyckades fonden återigen överträffa avkastningsmålet vilket hon beskriver som extra skönt med tanke på utmaningarna. Inför fortsättningen av 2024 är nu bedömningen en mjuklandning för ekonomin.

— Amerikansk ekonomi kan till och med ha bottnat och vara på väg att ta fart igen. Det kanske inte ens blir någon recession över huvud taget skulle jag gissa på. För euroområdet särskilt och till viss del Sverige ser det lite tuffare ut.

TT
/