Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åkesson: Handla billigare mat

"Det är för dyrt att vara svensk", enligt regeringen. Samtidigt stiger matpriserna på nytt. SD:s partiledare Jimmie Åkesson tycker att kunderna kan vara tuffare. Handla hos den som har bättre priser, säger han.


Priserna på livsmedel fortsätter upp, och ligger nu på den snabbaste ökningstakten på nästan ett år, visar Matpriskollens statistik.

— Det är en väldigt tuff situation, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Ska bli billigare

Hon pekar på att myndigheterna noga följer om prishöjningarna är motiverade eller inte. Och hon menar att regeringen tar sitt ansvar genom att lägga en budget som ska "koppla greppet" om inflationen.

— Nu ser vi att vi har en liten förbättring i inflationssituationen men vi kommer att fortsätta att hålla i det, så att det successivt men säkert blir billigare att vara svensk.

Jimmie Åkesson (SD) anser att sänkta drivmedelskostnader borde leda till lägre matpriser. Han tycker att den nya prisökningen är oroväckande.

Vinstutdelningen

Tar matjättarna sitt ansvar?

— Jag kan inte bedöma om de tar sitt ansvar eller inte, det är privata företag och det är klart att ibland önskar man att vi konsumenter, kanske inte politiker, skulle vara lite tuffare mot dem vi handlar av.

Han pekar på att fler kanske borde "rösta med fötterna" och handla i den billigaste butiken och han riktar även in sig på matjättarnas vinst.

— Man kan vara tydligare med att man förväntar sig att man håller igen med vinstutdelning, säger Åkesson.

TT
/
/
/