Nu är det slut med norrländsk öl och must. Genrebilder.
Nu är det slut med norrländsk öl och must. Genrebilder. - Foto: Christine Olsson/Tomas Oneborg/TT

Därför gick klassiska bryggeriet i konkurs efter 138 år

Nyckelbryggerier är kända för att tillverka "Sveriges godaste must". Nu har företaget gått i graven, men vad händer med de 15 000 liter must som skulle ut i butikerna i påsk?


Nyckelbryggerier har hajpats av både Nöjesguiden, artisten Petter Alexis och TV4-profilen Steffo Törnquist. Den senare gillade företaget så mycket att han gick in som delägare 2016. 

– Jag har i flera år hållit deras julmust som överlägset godast i Sverige, jag hittade den först på Operakällaren där jag årligen smaskar i mig julbord, sa han i en intervju med Beertower då. 

Vad är egentligen skillnaden mellan julmust och påskmust? Nyheter24 har svaret!

Nyckelbryggerier i konkurs

Men nu är historien om den norrländska must-, öl- och läsktillverkaren slut. Nyckelbryggerier, som startade 1896 i Luleå har gått i konkurs, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om. 

Företaget har visat röda siffror under flera år, och gick back 5,2 miljoner kronor år 2022.

Totalt berörs sex anställda på bryggeriet, som sedan 2007 haft tillverkningen i Älvsbyn. 

Här kan du läsa mer om Nyckelbryggeriets konkurs.

Påskmust. Foto: Jessica Gow/TT

15 000 liter påskmust ska räddas

Advokaten Jerker Gramer, på Kaiding advoktbyrå, har utsetts till konkursförvaltare. Gramer har inte hunnit analysera Nyckelbryggerier än, men har fått en förklaring till konkursen av ägarna. 

– De har berättat att transportkostnaderna blivit för betungande, säger han till Nyheter24.

Kommer Nyckelbryggerier kunna räddas? 

– Jag har märkt redan nu att det finns ett intresse att driva verksamheten vidare. Så vi får se vad det leder till i slutändan, men det finns ett antal intressenter, säger Gramer.

I dag finns någonstans mellan 10 000 och 15 000 liter påskmust i bryggeriet, och förhoppningen är att den ska kunna hinna ut till butikerna till påsk. 

– Det är en fråga vi koncentrerar oss på. Vi måste få ut lagret och vi har inte så lång tid på oss. Det är en fråga som står högt på agendan. Det måste ju ut nu i veckan, säger Jerker Gramer. 

Läs mer här: 

Klassiska korvjätten i konkurs efter miljonförlust

Vitvarujätten slår igen efter miljonförlust

/