Remeat lät nyligen en samarbetspartner smaka köttbullar, vars färs odlats på en gård i Skåne. På bilden andra köttbullar. Arkivbild.
Remeat lät nyligen en samarbetspartner smaka köttbullar, vars färs odlats på en gård i Skåne. På bilden andra köttbullar. Arkivbild. - Foto: Dan Strandqvist//TT

Bolag vill göra svenska köttbullar utan slakt

Världen över satsas miljarder på att odlat kött ska bli verklighet. Problemet är att det är jättedyrt, men det vill ett svenskt bolag ändra på.


Fakta: Odlat kött

Det fanns i slutet av 2022 minst 156 företag i världen som arbetade med odlat kött.

Företagen hoppas på att odla bland annat nötkött, kyckling, ägg och lax.

Odlad kyckling är godkänt för försäljning i Singapore och USA. Ett företag har fått ett preliminärt godkännande för försäljning av nötkött i Israel. I Schweiz och Storbritannien har ansökningar lämnats in.

Inom EU har ännu ingen ansökt om att få sälja odlat kött. När en ansökan lämnas in har EU:s livsmedelsmyndighet nio månader på sig att utvärdera den nya produkten.

Minst 2,8 miljarder dollar (29 miljarder kronor) har investerats i företag som arbetar med odlat kött.

Källa: Good Food Institute, EFSA, AP.

En tallrik köttbullar – där inget djur behövt sätta livet till, som är miljövänliga och smakar "vanligt". Det är visionen för svenska Remeat, som vill odla kött.

Tekniken går ut på att ta celler från ett djur, få dem att föröka sig i en tank, för att så småningom ha färdigt kött. Förhoppningen är att labbköttet på sikt ska leda till mindre klimatutsläpp än det som rapande kor åstadkommer.

I Singapore och USA går det redan att köpa odlat kycklingkött. I EU har ännu ingen producent ansökt om att få sälja, och dess hälsoeffekter har inte utretts.

Jacob Schaldemose Peterson, vd på Remeat.

Burgare för miljoner

Ett stort problem med odlat kött är att det är dyrt. När den första hamburgaren av labbodlat kött serverades i London 2013 beräknades den ha kostat 3,3 miljoner kronor. Även om priset sjunkit betydligt har branschen haft svårt att skala upp. En del köttodlare spär ut sin produkt med växtprotein.

— Många av de tidiga bolagen har tagit inspiration från läkemedelsbranschen. Problemet med läkemedel är att du kan sälja ett kilo vaccin för kanske 10 miljoner dollar. Medan när det är kött kan du bara sälja för 10 dollar per kilo, säger Jacob Schaldemose Peterson, vd på Malmöbaserade Remeat.

Remeat har i stället inspirerats från bryggerier. Man har också, enligt bolaget, lyckats ta fram en näringslösning där två kilo näring blir ett kilo kött.

— Man lurar egentligen bara cellen att den fortfarande är inne i kons kropp. Man skapar samma förhållanden som inne i kons kropp.

En amerikansk anläggning för odlat kött. Arkivbild.

Från sci-fi till verklighet

En tiotusenliterstank fylls med lösningen, och därefter får cellerna flyta runt där och växa till sig till köttfärs. Nyligen fick en samarbetspartner smaka på en köttbulle, gjord på kött odlat på en gård i Skåne.

Men bolaget ska inte bara bevisa att de kan odla kött, de ska kunna göra det billigt också. En förstudie ska inledas, 2025 kanske en uppskalbar produktionsanläggning kan börja byggas.

— Kunder har ju tyckt att det här är science fiction. Men nu när vi kan visa att här är en köttbulle, så tar vi det plötsligt från teori till verklighet.

Enligt de nordiska riktlinjerna bör vi äta mindre rött kött, även av hälsoskäl. Och odlat kött är generellt varken bättre eller sämre näringsmässigt.

— Vi har sett att det är väldigt svårt att få folk att överge kött och mjölk. Det är en del av kulturen. Man blir en outcast om man blir vegan, hävdar Jacob Schaldemose Peterson, och fortsätter:

— Så den enda lösningen som vi ser är att vi lyckas göra kött, fast radikalt hållbarare.

TT
/
/
/
EU
/
USA