De första potentiella köparna av Tiktok har gett sig till känna i USA. Arkivbild.
De första potentiella köparna av Tiktok har gett sig till känna i USA. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Trumps tidigare finansminister vill köpa Tiktok

Ett förbud för Tiktok i USA kan bli verklighet. Nu säger Donald Trumps tidigare finansminister att han vill köpa appen.


I går röstade USA:s representanthus för att Tiktoks ägarföretag Bytedance måste sälja sociala medier-appen i USA, annars väntar ett förbud. Lagförslaget måste även godkännas i senaten, men president Joe Biden har meddelat att han godkänner lagen om den antas.

Nu säger Donald Trumps tidigare finansminister Steven Mnuchin att han vill köpa sociala medier-giganten.

— Jag tycker att lagförslaget ska gå igenom och jag tycker att bolaget ska säljas. Det är ett fantastiskt bolag och jag tänker sätta ihop en grupp för att köpa Tiktok, säger han i en intervju med amerikanska mediebolaget CNBC.

"Borde vara USA-ägt"

USA och flera regeringar i västländer har i flera års tid uttryckt en oro över Tiktok och huruvida dess kinesiska ägare Bytedance kan styras eller kontrolleras av det styrande kinesiska kommunistpartiet.

— Det här borde vara ett USA-ägt företag. Det finns ingen chans att Kina skulle tillåta USA att äga något sådant här i Kina, säger Mnuchin till CNBC.

Vilka som ingår i den grupp Mnuchin säger sig sätta ihop är inte känt.

Förnekar Kinakoppling

En eventuell försäljning av Tiktok skulle sannolikt trumfa alla tidigare på området. När Elon Musk köpte dåvarande Twitter betalade han 44 miljarder dollar. Värderingen för Bytedance ligger runt 220 miljarder dollar, hur stor del som kan tillskrivas Tiktok är okänt.

Tiktok själva har protesterat mot ett eventuellt förbud i USA och antytt att en försäljning inte är aktuell. Tiktok förnekar också all koppling till Kina, såväl för egna bolaget som för ägarna Bytedance. Båda bolagen, menar de, är registrerade på Caymanöarna och Tiktok har sitt säte i Singapore, medan Bytedance är ett "internationellt företag" med kontor i Peking.

Donald Trumps tidigare finansminister, Steven Mnuchin, är sugen på Tiktok. Arkivbild.
TT
/
/
USA
/
/