Donald Trump i samband med valmötet i Vandalia, Ohio.
Donald Trump i samband med valmötet i Vandalia, Ohio. - Foto: Jeff Dean/AP/TT

Trump till attack mot Kina

Donald Trump svingar återigen vilt mot Kina. Med Trump som president – om han väljs igen – utlovar han kraftigt höjda handelstullar mot kinesiska biltillverkare.


I samband med helgens tal i Ohio riktade sig Trump mot Kinas president Xi Jinping och de anläggningar som kinesiska fordonstillverkare bygger i Mexiko med avsikt för den amerikanska marknaden.

— De monsterfabriker du bygger i Mexiko och tror att du kan komma undan med det – att inte anställa amerikaner och sedan sälja bilar till oss … nej. Vi kommer att lägga på en 100-procentig tullavgift på varje bil som kommer från de fabrikerna, säger Trump.

Den före detta presidenten har tidigare hotat med tullavgifter på 50 procent på kinesiska bilar. Han har också föreslagit tullavgifter på 60 procent på övriga kinesiska varor som exporteras till USA liksom en tullavgift på 10 procent avseende övriga länder.

— Ni bråkar med oss och vi kommer att bråka med er. Det är väldigt enkelt, säger Trump.

77-årige Trump som nyligen blev definitivt klar som republikanernas kandidat i presidentvalet stod som segrare i delstatsvalet i Ohio såväl 2016 som 2020. Just Ohio ses ofta som en av nyckelstaterna i det amerikanska presidentvalet.

TT
/
/
USA