Greta Thunberg från Fridays for future vid flygbolaget SAS årsstämma på bolagets huvudkontor i Frösundavik i Solna.
Greta Thunberg från Fridays for future vid flygbolaget SAS årsstämma på bolagets huvudkontor i Frösundavik i Solna. - Foto: Jessica Gow/TT

Greta Thunberg krävde svar från SAS-ledningen

Hätsk stämning uppstod på SAS årsstämma när Greta Thunberg och fem andra aktivister krävde svar om hur flygbolaget agerar i klimatkrisen. Hur kan ni sova om natten? frågade Thunberg.


Representanter från Fridays for future (FFF) frågade: Det finns inget hållbart flyg. Hur ska SAS göra för att minska flyget under de kommande kritiska åren?

Anko van der Werff, vd på SAS, besvarade frågan.

— SAS har gjort mycket för att följa Parisavtalet. Vi har agerat för att ligga i linje med avtalets riktlinjer. Flygandet är viktigt, det är viktigt att världen möts.

Greta Thunberg ställde en fråga, utan att begära ordet, hur SAS-styrelsen kan sova om natten medan folk, enligt henne, redan dör av klimatkrisen.

— Varför respekterar ni inte vår framtid? Varför kommer ni bara med floskler? Ni lyssnar inte på oss eller på forskningen.

Hätsk stämning

Stämningen var hätsk mellan aktivisterna och övriga deltagare på stämman i Solna. Flera privatpersoner bad aktivisterna att lämna lokalen och respektera dagordningen.

— Alla har rätt till det fria ordet, men det ska framföras enligt ordningsreglerna i salen, sade en aktieägare efter stämman.

— Vårt budskap till SAS är att de måste sluta ljuga och vilseleda folket genom att få sina tjänster att framstå som hållbara. De ägnar sig åt "greenwashing", sade Thunberg till TT innan stämman började.

För att ta sig in på stämman har tre medlemmar i FFF köpt aktier i flygbolaget. Varje aktieägare får ta med sig två biträden.

Flera aktioner

Parisavtalet är ett internationellt klimatavtal som slöts 2015 under FN:s klimatkonferens och det slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas under 2 grader och att man ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.

Förra veckan bars Thunberg bort av polis efter att ha protesterat tillsammans med flera andra aktivister framför riksdagen i Stockholm.

"SAS måste sluta ljuga och vilseleda folket", säger Greta Thunberg till TT.

Hon uppger att strategin är att rikta in sina protestaktioner mot flera olika håll.

— Det är inte en enda aktör som kan lösa klimatkrisen. Vi måste därför rikta oss in på systemnivå – oavsett om det är staten eller stora företag som förstör vår nutid och framtid.

Årsstämman beslutade i övrigt i enlighet med valberedningens förslag att omvälja Carsten Dilling till styrelseordförande samt att omvälja samtliga styrelseledamöter.

Merparten av de nuvarande aktieägarna har accepterat att aktierna så småningom kommer att bli indragna och makulerade.

Många aktieägare motsatte sig flertalet av förslagen som lämnades.

TT
/
/