Personer som velat avsluta sin Postkodlotteriet-prenumeration har fått en oväntad fakuta, från ett annat företag.
Personer som velat avsluta sin Postkodlotteriet-prenumeration har fått en oväntad fakuta, från ett annat företag. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Pressbild/Postkodlotteriet

Postkodlotteriet varnar: Medlemmar luras till dyr avgift

Många som tänkt avsluta sin prenumeration hos Postkodlotteriet har åkt på en oväntad utgift – från ett helt annat företag.
– I mina och de flesta av mina kollegors ögon handlar de omoraliskt, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, till Nyheter24.


Postkodlotteriet, som bygger på ett koncept utvecklat i Nederländerna, såg dagens ljus år 2005 och i dag är drygt en miljon svenskar med i lotteriet, enligt företagets hemsida

Men på sistone har Postkodlotteriet varnat för att bedragare utnyttjar deras varumärke för att, via telefonsamtal och ibland även hembesök, komma över känsliga uppgifter och sedermera pengar.

– Det här är exempel på en mycket låg form av brottslighet, som bedrivs av samvetslösa personer, har Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, tidigare sagt om bedrägerierna till Nyheter24

Postkodlotteriets nya skarpa varning: "Samvetslösa personer"

Foto: Claudio Bresciani/TT

Postkodlotteriet rasar efter nya blufflarmen: "Så förbannad"

174 anmälningar gällande Bymetis 

Nu visar det sig att Postkodlotteriets varumärke används i ytterligare ett problematiskt sammanhang. 

När lottköpare som velat avsluta sin prenumeration, via Google, sökt på fraser så som "säga upp Postkodlotteriet" har en sponsrad sida tillhörande det nederländska företaget Bymetis dykt upp, vilket Örnsköldsviks Allehanda var först att rapportera om.  

Foto: Skärmavbild/Google

Företaget erbjuder hjälp att säga upp prenumerationer och abonnemang, bland annat för just Postkodlotteriet, men många vittnar om att det inte framgår att tjänsten faktiskt kostar pengar: 400 kronor för en uppsägning.

Enligt Konsumentverket har man tagit emot drygt 174 anmälningar om Bymetis.

– Vi ser att det inte enbart är svenska konsumenter som känner sig vilseledda av det här företaget, säger Nadia Boussaid Petersson, chef för Konsument Europa, i ett pressmeddelande

Så överraskas vinnarna i Postkodlotteriet: "Ett helt team"

Bymetis har anmälts 174 gånger till Konsumentverket. Foto: Skärmavbild/bymetis.se

Postkodlotteriet: "Omoraliskt"

Roger Magnergård, som alltså är presschef på Postkodlotteriet, uppger att man har kännedom om företaget.

– Jag har talat med kunder som velat spara pengar genom att säga upp prenumerationen på sin Postkodlott en tid. Men när de googlat för att göra det har de hamnat på en sida som tar betalt för att avsluta prenumerationen, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Företaget skickar sedan raskt en faktura som vida överstiger prenumerationen. Betalas den inte i tid läggs förseningsavgifter på den ursprungliga skulden.

Postkodlotteriet-profilen om vinnarens reaktion: "Helt ställd"

Roger Magnergård. Foto: Pressbild/Postkodlotteriet

Magnergård beskriver det hela som "en cynisk affärsmodell".

– Företaget du nämner gör ingenting som är olagligt, men i mina och de flesta av mina kollegors ögon, handlar de omoraliskt.

Vidare uppmanar Magnergård den som vill säga upp sin prenumeration hos Postkodlotteriet att göra det gratis via postkodlotteriet.se, med Bank-ID, eller genom att att ringa Postkodlotteriets kundservice på 0771- 22 55 22.

Nyheter24 har sökt Bymetis för en kommentar.