Riksbankschef Erik Thedéen. Arkivbild.
Riksbankschef Erik Thedéen. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.


Thedéen betonar att den höga inflationen och stigande räntor har varit tufft för många hushåll och företag. Men säger att lågkonjunkturen "blivit betydligt mildare än vi och många andra befarade".

Riksbankchefen varnar samtidigt för den starka utvecklingen i USA.

"Vi ser ut att ha en tudelning med högre tillväxt och inflation i USA och svagare utveckling och lägre inflation i Europa. En starkare tillväxt i USA skulle kunna leda till ett högre inflationstryck både där och globalt, vilket även kan påverka inflationen i Sverige. Ett högre ränteläge i omvärlden skulle också kunna påverka kronan."

Riksbanken – som i mars flaggade för att det kan bli möjligt att sänka räntan i maj eller juni – ska dock inte koppla den svenska penningpolitiken direkt till hur andra centralbanker agerar, anser Thedéen.

"Inför vårt nästa räntebeslut om två veckor behöver vi analysera vad den tydligt lägre inflationen betyder för inflationsutvecklingen på sikt och väga in de risker som finns för att inflationen ska stiga igen."

Marknaden tror just nu på två eller tre sänkningar à 0,25 procentenheter av Riksbankens styrränta i år. Det skulle dra ned styrräntan från dagens 4,00 procent till 3,50 eller 3,25 procent.

TT
/
/
USA