Totalt påbörjades byggen av 8 650 bostadslägenheter under årets första kvartal, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Arkivbild.
Totalt påbörjades byggen av 8 650 bostadslägenheter under årets första kvartal, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vändpunkt i bygget av bostadsrätter

Det svenska bostadsbyggandet har varit bottenfruset, men nu börjar det tina, enligt Byggföretagen. Årets första kvartal tyder på en vändpunkt – men det gäller bara bostadsrätter och inte i hela landet.


— Framför allt handlar det om Storstockholm och Mälardalen, säger Anna Broman, näringspolitisk expert på branschorganisationen Byggföretagen.

Hon konstaterar samtidigt att ett av sex påbörjade nybyggen av flerbostadshus under årets första kvartal finns i Norrbotten.

Ökar från låg nivå

Totalt påbörjades byggen av 8 650 bostadslägenheter under årets första kvartal, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är en ökning med 7 procent jämfört med första kvartalet i fjol. Men jämför man med samma kvartal 2022 är det en nedgång på 48 procent.

— Man får komma ihåg att det här är en liten ökning från en extremt låg nivå, säger Anna Broman.

Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen.

Ökningen gäller bostadsrätter – bygget av nya hyresrätter gick fortsatt ner under första kvartalet.

Samtidigt föll småhusbyggandet med 32 procent under årets första kvartal jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Fortsatt kris

Så trots ökningen av nya bostadsrättsbyggen befinner sig svenskt bostadsbyggande i kris, understryker Anna Broman. Ett tecken på det är ökningen av antalet konkurser i sektorn under första kvartalet.

— Man får gå tillbaka till 1994 för att hitta en liknande ökning av antalet konkurser.

Branschorganisationens prognos är att bostadsbyggandet bottnar i år och att det kommer att stiga något nästa år, men att det fortsatt kommer att ligga på avsevärt lägre nivåer än för några år sedan.

Signalerna om början på en vändning är ändå positiva, tycker Anna Broman.

— Vi befinner oss i trappan mellan källaren och första våningen.

TT
/