Region Uppsala vill klassa den pågående vårdkonflikten som samhällsfarlig. Arkivbild
Region Uppsala vill klassa den pågående vårdkonflikten som samhällsfarlig. Arkivbild - Foto: Isabell Höjman/TT

Regioner: Klassa vårdkonflikt som samhällsfarlig

Flera regioner anser att vårdkonflikten riskerar människors liv och hälsa och vill ha den klassad som samhällsfarlig. Även Uppsala, som inte omfattas av strejkvarslet. Det är samhällsfarligt varje dag där – det är vad man säger, kontrar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.


Fakta: Vårdkonflikten

Sedan 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det råder även nyanställningsblockad.

Blockaden utvidgades 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner, främst på universitetssjukhus: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Runt 2 000 medlemmar kommer den 4 juni att lägga ner arbetet om ingen lösning nåtts dessförinnan.

Bland regionerna som lämnat in formell begäran om förhandling om samhällsfarlig konflikt märks Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland och Östergötland. Men även andra regioner, som Stockholm och Skåne, har flaggat för att situationen i sommar kan bli samhällsfarlig.

Region Uppsala lyfter fram transporten av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård och akuta hjärtoperationer som exempel och har lämnat in sin begäran till Vårdförbundet.

"När vi ser att konsekvenserna av blockaden nu är så allvarliga för delar av vår verksamhet tar vi ansvar genom att begära att den klassas som samhällsfarlig", säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala, enligt ett pressmeddelande.

"Säger väldigt mycket"

Uppsala är inte uttaget i strejkvarslet, däremot omfattas regionen av den fortsatta mertids- och övertidsblockaden, framhåller Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Hon menar att arbetsgivaren inte kan kalkylera med övertid för att kunna upprätthålla vården.

— Att Uppsala inte klarar av en övertidsblockad säger väldigt mycket om hur det ser ut. Det är samhällsfarligt varje dag där – det är vad man säger som arbetsgivare, säger hon till TT.

Vid akuta fall kan arbetsgivaren beordra skyddsarbete, framhåller hon.

— Vi tar vårt ansvar, vi lämnar inte en operation som drar ut på tiden, men att se till att befolkningens behov av hälso- och sjukvård tillgodoses är politikens och arbetsgivarens ansvar, det kan aldrig läggas på enskilda medarbetare, säger hon.

Måste avbrytas

En stridsåtgärd som klassas som samhällsfarlig måste avbrytas. Om de lokala parterna inte kommer överens överlämnas ärendet till den centrala nämnden för samhällsfarliga konflikter, där tidigare KD-ledaren Göran Hägglund är ordförande.

Enligt Göran Hägglund ska nämnden agera snabbt, men säger att det saknas praxis för hur en konflikts eventuella samhällsfara ska bedömas.

— Vi är ganska mycket ute i obanad terräng. Det vi kan hitta när vi rotar i protokollen är att det senaste beslutet är från 1995. Så det finns ingen praxis kring kriterier eller liknande, säger Hägglund.

Konflikten mellan facket Vårdförbundet och arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona har pågått i fyra veckor.

TT
/
/