Japan och Sydkorea var först ut med att få beskedet om strafftullar på 25 procent som kom brevledes från president Donald Trump.
Beskedet var inte oväntat, sett till att Trump presenterat jämnstora tullökningar för Japan och Sydkorea redan i april i år, enligt Per Altenberg, chefsekonom på Kommerskollegium. Han poängterar att ökningen av tullnivåerna dock inte är någonting som sker nu.
— Det sköts tidigare upp från den 9 april till den 9 juli och det här träder inte i kraft förrän den 1 augusti. Man kan tänka sig att det fortfarande är öppet för förhandling.
— Man kan se det som ytterligare ett sätt att sätta tryck på Japan och Sydkorea.
Tiodubblering på bilar
Sydkorea och Japan kommer ”alldeles säkert” att reagera negativt på beskedet, säger Altenberg.
— Nu kan vi inte detaljerna, det blir viktigt att se om det är 25 procent på alla varor eller om det finns undantag.
Om tullökningen blir verklighet innebär det en tiodubbling för ländernas viktigaste intresse, motorfordon.
— Det är en väldigt stor ökning och vi har redan sett att börsen har regerat negativt på det här. Det lägger sig som en våt filt över åtminstone USA:s handelsrelationen med Japan och Sydkorea.
Fortsatt EU-förhandling
Om andra så kallade tullbrev följer samma mönster leder det till rejäla tullökningar för hela världen. Beskedet säger dock inte någonting om vilka tullnivåer som väntar EU.
— Förhandlingarna pågår så jag utgår från att möjligheterna att undvika lika kraftiga tullar kvarstår. Annars hade man inte förhandlat vidare.
Vilket förhandlingsläge sitter EU på?
— Jag tycker att EU sitter på ett ganska gott förhandlingsläge. EU är USA:s absolut viktigaste handelspartner och även säkerhetspolitiskt är relationen viktig för bägge parter. Rimligen finns det ett intresse från båda håll att inte låta handeln krascha.
Rävsax för USA
Det är en knivig sits för USA.
— När man inför tullar blir det en ökad kostnad för de amerikanske tullimportörerna och konsumenterna vilket i förlängningen drabbar den amerikanska ekonomin. Sedan är en tull på import också en tull på export, vilket innebär att även exporten kommer att minska om man inför tullar på importen.
För att undvika skador på den egna ekonomin bör USA därmed gå med på lägre tullar, enligt Altenberg.
— USA har makten i sina egna händer och kan avsluta när man vill, men det verkar inte som att Trump vill göra det. Man är fångad i någon slags rävsax här upplever jag.