Annons

Därför är Stockholmsbörsen (nästan) sämst i år

Publicerad: 9 juli 2025, kl. 12:28
Börsutvecklingen på några utvalda marknader sedan årsskiftet 2025. Foto: Anders Humlebo/TT

Stockholmsbörsen har bara stigit marginellt i år, tydligt utklassad av de flesta andra börser i världen. Men varför? Det handlar inte om att svenska bolag på något sätt skulle vara sämre, säger Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn.

Frankfurbörsen har lyft över 22 procent, Parisbörsen är upp 6 procent och Londonbörsen dryga 8 procent. Även Oslobörsen har stigit och är upp 14 procent och Warzawabörsen har rusat hela 33 procent. Wall Streets breda index är i sin tur upp 5 procent i år.

En av de få börserna som gått sämre än Stockholm är Köpenhamnsbörsen där den viktigaste aktien, läkemedelsjätten Novo Nordisk, rasat och dragit ned hela börsen med över 11 procent.

Övriga Europabörser har gynnats av att många investerare väljer att flytta kapital från USA till andra marknader, under turbulensen kring president Donald Trump. Maria Landeborn säger att Stockholmsbörsen är en relativt liten aktiemarknad jämfört med de stora marknaderna i Europa.

— När pengarna går till Europa så gynnar det inte nödvändigtvis oss i första hand, säger hon.

Konjunkturkänslig ekonomi

Annons

Enligt Jon Arnell, investeringschef på von Euler & Partners, har flera börser också gynnats av stora infrastruktur-och försvarssatsningar i Europa. Dessutom är den svenska börsen inte heller lika undervärderad som de övriga Europabörserna varit.

— Stockholmsbörsen är mer cykliskt tungt jämfört med europeiska börser som har mer värdebolag och därmed lägre värderade bolag, säger Jon Arnell.

Stockholmsbörsen består bland annat av stora verkstadsbolag som påverkas tydligt av den globala konjunkturen. En stabilare, global konjunktur skulle kunna ge Stockholmsbörsen ny fart.

— Här och nu så tror jag att kombinationen av osäkerhet kring tullar, konjunktur och den kraftiga kronförstärkning som vi har sett i år, är en kombination som är dålig för oss, säger Maria Landeborn.

Valutasmällar

Att kronan är en liten, volatil valuta ökar även riskerna för utländska investerare, och påverkar även Stockholmsbörsens många exportbolag.

— Nu när kronan har stärkts så gör det dels att konkurrenskraften minskar för svenska verkstadsbolag, men också att intäkter och marginaler pressas, säger Maria Landeborn.

Både Maria Landeborn och Jon Arnell tror att Stockholmsbörsen kommer att ta ikapp när den globala konjunkturen lättar. Jon Arnell ser däremot större investeringsmöjligheter ute på kontinenten än i Stockholm.

— Värderingsmässigt är de lägre värderade, du har vinstmomentum åt rätt håll och du har de här stora satsningarna på infrastruktur och försvar som bör driva börserna uppåt.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons