— Tullar är alltid dåligt. Men det är ingen dramatisk effekt på vår tillväxt och vår ekonomi, säger Benjamin Dousa om effekten av Donald Trumps nya koppartullar, som ska träda i kraft den 1 augusti.
Sedan tidigare tillämpar USA generella tullar på allt från EU på 10 procent och så kallade sektortullar på betydligt högre nivåer på bilar och bildelar samt stål och aluminium. Han har även flaggat för 200-procentiga tullar på läkemedelsexport till USA på några års sikt.
Redo att införa motåtgärder
Målet är att sänka tullar, om USA också sänker, men Sverige och EU står redo att införa motåtgärder, enligt Dousa.
Ett EU-paket med tullar på USA-varor för 25 miljarder euro är redan klubbat och färdigt att slå till med. Ytterligare ett paket med EU-tullar på USA-varor för närmare 90 miljarder är på gång.
Dousa säger att Sverige nu tagit ett nytt initiativ för att också sänka tullarna för andra WTO-länder som exporterar till EU när det gäller de varor som berörs av höjda tullar på grund av motåtgärder mot USA.
— De ska få så liten effekt på svensk ekonomi och svenska företag som är möjligt, säger han.
Kan acceptera 10-procentiga tullar
EU är enligt uppgifter i flera stora medier – som Financial Times – nära en tillfällig överenskommelse om tullar med USA. EU ska enligt tidningens källor vara beredda att acceptera generella USA-tullar på 10 procent under tiden som samtal fortgår.
Denna uppgörelse skulle i så fall ligga i linje med det som Storbritannien kom överens med USA om tidigare i maj.
Offentligt har EU inte i detalj velat kommentera de senaste dagarnas olika läckta uppgifter. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade i en debatt i EU-parlamentet på onsdagen endast att man fortsatt arbetar ”nära USA:s administration” för att få till en uppgörelse.