Att äta ute på restaurang kan sätta lite guldkant på vardagen, och i sommartider blir restaurangbesöken ofta fler. Men osäkra ekonomiska tider påverkar semestervanorna.
— Tidigare har man fortsatt med sina vanor. Vi har rest utomlands, gått på restauranger och konsumerat som tidigare. Men det kommer fler signaler nu på att vi håller hårdare i pengarna, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken, och fortsätter:
— Nu har detta spillt över på dricksen.
Lägre summor
På frågan om det osäkra ekonomiska läget bidrar till att man dricksar lägre summor och/eller vid färre tillfällen på restaurang än tidigare svarar 24 procent att det stämmer. Av dem svarar 15 procent att det stämmer mycket väl, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av banken.
— Det kanske inte är så överraskande att vi drar ner på dricksen med tanke på det ekonomiska läget, säger Hjelmér.
Generationsfråga?
Samtidigt svarar 46 procent att påståendet inte stämmer. I en tidigare Sifo-undersökning från 2023 uppgav 79 procent av svenskarna att de återkomande dricksar på restaurang. Den visade också att den äldre generationen dricksar i större utsträckning jämfört med den yngre. Det kan handla om en generationsfråga, menar Hjelmér.
— Man ser kanske inte det som en självklarhet att dricksa om man inte upplever att servicen är riktigt, riktig bra.
En del restauranger har infört system där gästerna till exempel går och hämtar maten själv. Sådana saker kan göra att vi inte dricksar på samma sätt som tidigare. Att dricksa är frivilligt, betonar Hjelmér.
— Det kanske är bättre att dricksa någon procent än ingen om man känner att man har råd. Men man ska inte känna sig tvingad.