Uppgörelsen roddes i hamn vid ett möte i Skottland mellan Trump och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Kommissionsordföranden beskriver avtalet som ”all inclusive”.
— Det skapar visshet i en oviss tid. Det levererar stabilitet och förutsägbarhet för medborgare och företag på båda sidor om Atlanten, säger von der Leyen vid en presskonferens efter mötet.
Avtalet innebär 15-procentiga amerikanska importtullar på majoriteten av alla EU-varor, inklusive bilar. Stål och aluminium hör till undantagen.
Dessutom går EU med på att köpa amerikansk energi till ett värde av 750 miljarder dollar och göra nya investeringar i USA för 600 miljarder dollar, enligt Trump.
–Vi kommer att ersätta rysk gas och olja genom betydande köp av amerikansk flytande naturgas, olja och kärnbränsle, säger Ursula von der Leyen vid en pressträff.
Öppnar för USA
Vidare ska unionen öppna upp medlemsländernas marknader för tullfri handel med USA och köpa ”enorma mängder” amerikansk militärutrustning, rapporterar Bloomberg.
EU och USA har samtidigt enats om tullfri handel av en rad så kallade strategiska produkter. Det handlar bland annat om flygplan och flygplansdelar, kemikalier, halvledare samt vissa jordbruksprodukter och naturresurser.
Tullarna är betydligt lägre än de 50 procent Trump hotade med i maj, liksom de 30 procent han slog fast innan parterna enades om en tullpaus. Beskedet kommer med mindre än en vecka kvar innan pausen löper ut den 1 augusti.
Det sätter punkt för månader av spända förhandlingar och spekulationer om ett handelskrig med potential att allvarligt skada den globala ekonomin.

Status quo
Intensiva förhandlingar har pågått mellan EU och USA sedan i april. Under den tiden har EU:s exportörer betalat 10 procents tull på varor som skickas till USA, utöver befintliga tullar på i snitt 4,8 procent. Den nya överenskommelsen innebär således ett slags status quo.
Tullarna på europeiska bilar är i dagsläget 25 procent, men sänks alltså till 15 procent om uppgifterna stämmer.
Inför mötet, som hölls på Trumps golfresort utanför Glasgow, sade Ursula von der Leyen att ett nytt handelsavtal handlade om att ”återbalansera” handeln mellan parterna, apropå EU:s exportöverskott och USA:s -underskott.
Överenskommelsen om ett nytt handelsavtal måste nu godkännas av EU:s medlemsländer.