Handelskriget mellan USA och Kina sträcker sig tillbaka till 2018 och president Donald Trumps första mandatperiod. Med hänvisning till USA:s handelsunderskott införde Trump tullar på kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar.
Kina svarade med samma mynt och länderna växlade slag innan man 2020 enades om ett avtal där Kina gick med på att köpa mer amerikanska varor.
Sedan Trumps återkomst till Vita huset har konflikten blossat upp på nytt. Den nådde sin kulmen under några intensiva dagar i april då länderna turades om att driva upp tullarna till tresiffriga procentsatser.

Rökte fredspipa
I maj möttes USA:s finansminister Scott Bessent och Kinas vice premiärminister He Lifeng i schweiziska Genève för att röka fredspipa. Man enades om drastiskt reducerade tullar under en 90 dagar lång vapenvila.
I juni möttes parterna på nytt i London. USA gick då med på att ”överväga” att lätta på restriktioner i exporten av högteknologiska varor, däribland avancerade AI-chip. Kina lättade i sin tur på restriktioner för export av sällsynta jordartsmetaller.
Under måndagen och tisdagen är det dags för en tredje runda, den här gången i Stockholm.
Förutsättningarna är som följer:
Den 90 dagar långa tullpausen löper ut den 12 augusti. En förlängning är högsta prioritet. South China Morning Posts källor uppger att det handlar om 90 nya dagar.
Samtalen lär också avhandla försäljningen av Tiktoks amerikanska gren och Kinas oljeköp från Ryssland och Iran – länder belagda med sanktioner från USA och EU.

”På en bra plats”
Nyligen kom beskedet att teknikjätten Nvidia får återuppta försäljningen av avancerade AI-chip till Kina.
Handeln mellan länderna befinner sig "på en bra plats", säger Scott Bessent.
Från det kinesiska handelsdepartementet heter det att ambitionen är samtal präglade av ”ömsesidig respekt, fredlig samexistens och samarbete som gynnar båda parter”.
Men spänningar är ingen bristvara.
Kina, vars dominans inom produktionen av sällsynta jordartsmetaller, magneter och elbilsbatterier vållar amerikansk huvudbry, har flyttat fram positionerna och kan öka kraven på eftergifter från USA, skriver CNN.
— Tidigare använde vi inte medvetet de här korten. Nu tror jag att Kina i allt högre grad kommer att ta initiativ till att spela med dem, säger Wu Xinbo, chef för Center for American Studies vid Fudanuniversitetet i Shanghai, till kanalen.