De finstilta detaljerna i avtalet som träffades mellan EU och USA på söndagen är fortfarande oklara, men de stora dragen ger en fingervisning – tullarna blir 15 procent.
— Nu vet vi förutsättningarna. Det hotades ju med betydligt högre nivåer och jag tror att många visste att tullarna skulle landa ungefär där de gjorde. Nu tror jag marknaden kan blicka framåt, säger Frida Bratt.
Hon menar att beskedet innebär att företagen nu har något att förhålla sig till.
— Man kommer att kunna jobba med de här förutsättningarna och det blir ju en liten lättnad trots allt. Men det här är något som företagen kommer att kunna hantera, jag tror att det är så man får se det.
— Men det är paradoxalt att börsen stiger fast man inför tullar. Men det är för att företagen kan blicka framåt.
Men hur tullarna påverkar ekonomin i stort är ett oskrivet kapitel. Dyrare varor gör att kostnaden blir högre för konsumenten som köper mindre saker och den ekonomiska aktiviteten minskar.

— Den stora farhågan här är att det riskerar spä på inflationen och få negativa konsekvenser för konjunkturen. Det är därför som det blir en diskussion om hur Federal Reserve ska agera i ett sånt läge.
— Det är inte självklart att det blir som Trump vill, att det här gynnar amerikansk ekonomi och företag. För det här drabbar framförallt amerikanska konsumenter och de är redan ganska svaga och ser inte så ljust på sin ekonomi just nu.