Mäklare är oroliga för skadestånd
Mäklare är oroliga för skadestånd - Foto: Pressmaster

Mäklarens lön har en baksida: "Mår otroligt dåligt"

En mäklares lön kan både vara fast och baserad på provision. Men visste du att det finns risker för personlig konkurs?


Vad får en mäklare i lön?

En fastighetsmäklare kan vara egenföretagare, ha någon form av franchiseavtal eller vara anställd hos en mäklarbyrå. Lönen kan alltså variera från fall till fall. 

En del arbetar med fast lön, andra har provision eller en kombination av båda dessa former. Marknadslönen för fastighetsmäklare kan variera stort men ligger vanligen i spannet mellan 35 000 och 55 000 kronor. Lägg till eventuell provision på det. 

LISTA: Här är de 10 bäst betalda yrkena i Sverige

Riskerna – stora skadeståndskrav

Mäklare brukar oftast anses ha hög lön och det är många som funderar på om de skulle kunna lyckas inom branschen. Kanske har du själv funderat på det någon gång? Men se då upp för riskerna.

Det finns nämligen stora risker som diskuteras i Fatsighetsmäklarförbundet och det handlar om att mäklare kan råka ut för skadeståndskrav när en försäljning inte går som tänkt. Detta beror på att mäklare ofta är personligt ansvariga för ingångna avtal. 

I tider av ökade fastighetspriser kan det handla om stora belopp som diskuteras i en eventuell tvist, och i allra värsta fall kan en havererad affär alltså innebära personlig konkurs för den enskilda mäklaren. En hög lön för mäklare är kanske inte en tröst just då...?

Fastighetsmäklarförbundet anser att frågan om anställningsformer i branschen måste lyftas liksom att börja diskutera ett högre skydd. Det är orimligt att enskilda mäklare ska utsättas för risken att drabbas av stora skadeståndskrav på det här viset.

– Många mäklare som jag träffar mår otroligt dåligt av den påfrestning som det personliga ansvaret innebär, säger Claes Lood, advokat på Next Advokater. Läs artikeln här.

Utbildning till mäklare

Redo att ta risken? Fastighetsmäklarinspektionen har fastställt att det krävs 120 högskolepoäng och utbildningsprogram finns på ett flertal platser i landet. I utbildningen ingår olika kurser inom bland annat byggnadsteknik, civilrätt, skatterätt och värdering. För att bli registrerad som fastighetsmäklare krävs förutom fullgjorda studier också ett antal veckors praktik hos en registrerad fastighetsmäklare.

Från mobbad till stjärnmäklare – nu tjänar han miljoner

Tillgång på jobb

Uppskattningsvis är det 5 000 personer som idag arbetar som fastighetsmäklare i hela landet. Konkurrensen om jobb är hårdare i storstadsregionerna, främst för den nyutbildade. För erfarna mäklare är arbetsmarknaden mer i balans. Mäklarens lön påverkas positivt av arbetslivserfarenheten.

Du som har passion för sälj och gillar att träffa människor kan lyckas bra. Lite tävlingsinstinkt och förmåga att arbeta såväl administrativt som ute på fältet är också bra egenskaper för att lyckas.

Läs mer:

5 tips för att förhandla fram en saftig lön

Deppiga siffran: Då kommer kvinnor och män ha lika hög lön

/
Skulle du kunna tänka dig jobba som mäklare?
Tack för din röst!