Kvinna räknar sina skulder
Se upp för arvsfällan om du bor utomlands - Foto: Hananeko_Studio

Ja, du kan ärva skulder – men bara i det här fallet

Det är lag på att man inte kan ärva skulder i Sverige. Men det finns ett unikt fall som fortfarande gör det möjligt... Bor du eller någon du känner utomlands? Då ska du läsa det här.


Kan man ärva en anhörigs skulder? I de allra flesta fall är svaret nej – men det finns ett unikt fall då det faktiskt går att ärva skulder när någon anhörig avlider. Vi hjälper dig att reda ut allt du behöver veta om arvsfällan.

Här är de vanligaste skulderna hos Kronofogden för unga

Skuld att betala – eller "betalningsanmaning"

När en person avlider kan det hända att Kronofogden skickar ut ett brev till den närmast anhöriga där det står “Skuld att betala”, “Betalningsanmaning” eller “Underrättelse/Anmaning”. I de allra flesta fall låter detta mer skräckinjagande än vad det är. Inte nog med ett dödsbesked så blir nog de flesta oroliga att de kan ärva stora skulder.

Brevet gäller dödsboet som i detta fall har en skuld registrerad hos Kronofogden. Varför du får hem brevet? Jo, för att du är företrädare för dödsboet. Du kan lugna dig med att det inte är du personligen som har skulder, utan dödsboet.

"Dödsboet har inga tillgångar" – vad händer?

I många fall finns det någon typ av tillgång i dödsboet och det är dessa som ska täcka kostnaderna för skulderna. De skulder som inte kan betalas med tillgångarna i dödsboet avskrivs helt. I de fall då det inte finns några tillgångar alls i dödsboet är det inte du personligen som behöver betala skulderna. Du ärver alltså inga skulder om någon anhörig skulle avlida.

Arvsfällan att se upp för

– Enligt svensk lag kan man inte ärva skulder, uppger Terese Arnesson på Kronofogden till Nyheter24.

Det korta svaret på frågan om man kan ärva en skuld är alltså nej. Förutsatt att man är bosatt i Sverige eller att man valt att ingå i de svenska arvsreglerna. Om personen som avlider hade skulder så kan inte du som arvtagare bli skyldig att betala.

Men – om du är svensk och bor utomlands kan du behöva se upp för arvsfällan.
– Bor du utomlands behöver du känna till att EU införde en ny förordning 2015. Den säger att det är lagen i det land du bor i som styr vad som gäller, säger Terese Arnesson.

Detta innebär alltså att du som svensk bosatt utomlands kan ärva en skuld. För att undvika att hamna i en arvsfälla bör svenskar bosatta utomlands undersöka hur arvsreglerna ser ut i landet de bor i. Därefter går det att välja om du vill att de svenska arvsreglerna ska gälla eller om du vill ingå i de lokala arvsreglerna.

Ärva anhörigs lån på bostad?

Så vad händer egentligen med bolånet när någon dör? Har man tagit lånet gemensamt kallas det att man är "solidariskt betalningsansvariga" gentemot varandra. Med andra ord: du får hela lånet skrivet på dig.

Men, vad händer om man bor ihop med någon som tagit ett bolån själv? Då är du inte skyldig att betala lånet. Däremot kan banken kräva bostaden som betlaning för lånet – och då måste du flytta.

Låter det krångligt? För att förstå vad som händer behöver man veta vad ett dödsbo är och hur det funkar. När en person avlider hamnar alla dess ägodelar, skulder och kapital i ett "dödsbo". Bostaden hamnar i "dödsboet", men även återstoden av lånet. Har du möjlighet och är villig att förhandla med banken att ta över lånet brukar det gå bra.

Bor man ihop med någon som avlider kommer troligtvis banken att kräva dödsboet för hela summan om du inte har råd att ta över lånet.

Hells Angels betalade skuld på 320 670 kronor – med påse full av sedlar

Staffan hamnade hos Kronofogden – för att han hade för lång adress

/
/
Arv