SVT Nyheter Ekonomibyrån Carolina Neurath ersätts av Ted Wigren Fredag.
Carolina Neurath ersätts av Ted Wigren i teverutan på fredagen. - Foto: Christine Olsson/TT och Janne Danielsson/SVT Morgonstudion

Han ersätter Carolina Neurath i Ekonomibyrån

Ted Wigren är mest känd som programledare i Morgonstudion, men har även som hovkommentator vid prinsessan Adriennes dop och Kungens 50-årsjubileum på tronen. På fredag tar han plats i Ekonomibyrån och ersätter Carolina Neurath.
– Jag vill att tittarna ska känna att de är med i studion, säger han till Nyheter24.


Fem förkortningar att hålla koll på 2024:

Fem förkortningar som är viktiga 2024, enligt Ted Wigren:

BNP, Bruttonationalprodukt: En siffra som beskriver om ett lands ekonomi går bra eller dåligt.

– Det blir intressant att se om svensk ekonomi mjuklandar eller hårdlandar 2024. Det ser ut som att BNP ändå ökar i år, och det kan kännas bra att veta att efter ett år som varit tufft för hela landet så kan det nu vända uppåt, säger Ted Wigren.

KPI, Konsumentprisindex: Det som vanligen kallas för inflationen, eller prisökningarna. Många märker av att det blir dyrare att tanka, det blir dyrare med olivolja och så vidare.

– Men man ska komma ihåg att även om de högsta inflationstopparna är över så fortsätter priserna fortfarande att öka, säger han och fortsätter:

– Om lönen ökar med 3 procent och priserna ökar med exempelvis 5,4 procent då får man faktiskt mindre med sig hem i matkassen.

Fed, Federal Reserve: Världens mäktigaste centralbank där bankordförande Jerome Powell styr.

– När Jerome Powell talar så lyssnar världen. Allt han säger på presskonferenserna vägs på guldvåg av världens banker och journalister.

När Fed sänker styrräntan för utlåningen i USA så kommer troligen Sverige att följa efter.

AI, Artificiell Intelligens: Många bolag inom teknikbranschen har vinklat om till att fokusera på AI 2024.

– Det är det stora buzzwordet både 2023 och 2024. Det är roligt att gå igenom årsredovisningarna och vd-kommentarerna och räkna på hur många gånger som ordet AI nämns. Alla vill vara med på AI-tåget.

Är vi mitt i en AI-bubbla?

– Pass! Det kan jag inte avgöra, men det är en bra fråga jag gärna ställer till någon expert, säger Ted Wigren.

S&P 500: Ett aktieindex över de 500 viktigaste bolagen som noterats på de amerikanska börserna. Indexet har gått som tåget under de första månaderna 2024, och västvärldens ekonomi är tätt sammanlänkad med detta storbolagsindex.

– Indexet innehåller 500 bolag, men det är egentligen de 7 största tech-jättarna som står för 30 procent av tillväxten. Där kan man tala om draglok. Det ska bli väldigt spännande att se hur det går för S&P 500 under året framöver, säger Ted Wigren.

Ted Wigren har precis bränt av en 4 timmar lång direktsändning innan Nyheter24 får tag på honom. Han gick upp 02.43 på morgonen, slängde i sig kaffet och körde till tevehuset på Gärdet i Stockholm.

Det låter som en slitig dag. För Ted Wigren är det vardag.

– Men jag är egentligen ingen morgonmänniska. Innan duschen ligger pannan i djupa veck, säger Ted Wigren till Nyheter24.

MISSA INTE: AI-jätten kan köpa hela Sverige – på dymmelonsdagen

Ted Wigren: ingen duvunge

Men det är inget som märks i teverutan. Wigren rör sig självsäkert i tevehusets kulvertar och korridorer. Han har jobbat på SVT Nyheter i 25 år – först som reporter och sedan som programledare i allt från lokalnyheterna till Rapport, Aktuellt och direktsändningar från exempelvis prinsessan Adriennes dop och Kungens 50-årsjubileum på tronen.

– Journalistik och Public Service för mig är att göra svåra ämnen tillgängliga. Jag vill att tittarna känner att de är med mig i studion. Men även att jag ställer frågor till gäster som tittarna inte visste att de ville ha svar på tills de hör dem, säger han.

Ersatte André Pops

Efter den första säsongen av SVT:s Morgonstudion, en konkurrent till TV4:s Nyhetsmorgon, gick programledaren André Pops tillbaka till Vinterstudion och sportrapporteringen.

Då fick Ted Wigren frågan om att ersätta honom. Och han tvekade inte.

Inget "imposter syndrome"

Han har aldrig varit nervös första dagen på jobbet. Varken när han blev tillfrågad om Morgonstudion, eller nu om Ekonomibyrån.

– Imposter syndrome är inget för mig. Jag är inte blyg – men lyssnar gärna på de som har kunskap och rutin, det finns alltid nytt att lära sig.

I jobbet som programledare får man vänja sig vid att inte veta bäst. En vanlig dag kan han intervjua åtta eller nio experter inom olika områden under en och samma förmiddag.

"Skuttar mellan isflaken"

– Man rör sig från ämne till ämne – och jag försöker alltid att göra mitt bästa oberoende av vem det är som jag ska intervjua. Det är en balansakt ibland – utmanande, och väldigt roligt, säger Ted Wigren.

På tisdagen har han precis pratat med Shoka Åhrman, sparekonom och finansprofil hos SPP. Det är deklarationssäsong och alla vill veta hur de ska tänka.

– Jag vill vara tittarnas röst i studion och även fråga frågor som tittarna inte visste att de ville ha svar på tills de hör dem, säger han.

"Nörda ner sig"

Men jämfört med morgonstudion där det blir många olika ämnen är Ekonomibyrån något betydligt nördigare.

– Det är jätteintressant att få nörda ner sig i ett och samma ämne, göra ett program under flera dagar och träffa flera experter.

Men att det är nördigt betyder inte att det behöver vara svårt att hänga med för tittaren.

– Jag vill ha svåra ämnen men med ett enklare språk. Inget fancy. Journalistik handlar om att nå ut till många. Och samtidigt vill man att de insatta också ska få ut något, säger Ted Wigren.

Carolina Neurath tar ledigt

På Ekonomibyrån har SVT:s kändaste ekonomijournalist Carolina Neurath styrt skutan sedan programmet bildades i maj 2020. Men veckan efter sportlovet är hon ledig.

– Det är väldigt långa säsonger så självklart måste även Carolina ta ledigt ibland. Och jag säger aldrig nej till Ekonomibyrån om jag får frågan.

"Hemligt ämne" i Ekonomibyrån

Han har redan varit med en gång tidigare. Men han vill inte berätta vad denna veckans avsnitt ska handla om.

– Det kommer dock vara något som är intressant för väldigt många svenskar. Från de med egna investeringar till de som sparat pensionspengar. Väldigt folkligt, säger Ted Wigren.

Framgångsreceptet för Ekonomibyrån är teamwork, säger han.

– Jag är inte någon ekonomiexpert – men kan ekonomi, säger Wigren och fortsätter:

– Jag bidrar med hantverket som är att vara programledare, men det hade aldrig blivit ett program värt att titta på om det inte vore för att alla sliter hårt för att få ihop ett intressant program.

Ingen skatteåterbäring

Veckans stora snackis är deklarationen. Skatteverket har skickat ut meddelanden till miljoner svenskar redan – med vissa bekymmer på vägen, som Nyheter24 rapporterat om tidigare.

– Det har inte plingat till i telefonen ännu, säger Ted Wigren. 

Men en återbäring vore inte så dumt, säger han:

– Inflationen har alla märkt av och eftersom vi bor i villa så är det tydligt att räntan gått upp under året som gått, säger Ted Wigren.

Rekordåterbäring i år – 77 miljarder i ränteavdrag – extra

Renovering av huset

Så det blir ingen lyxresa även om det blir skulle bli rekordåterbäring.

– Det vore tjänstefel om jag skulle sitta och råda folk vad de ska göra med sina pengar. Men jag kan berätta att om det blir en peng över i min återbäring efter räntorna så går nog en del av pengarna till renovering – det är ju ett evighetsprojekt. Det finns alltid hål att stoppa pengar i när man har hus.

Läs mer om ekonomi:

AI-jätten kan köpa hela Sverige – på dymmelonsdagen

Expert: 2 600 kronor i höjd pension efter historiska beskedet

Rekord-återbäring i deklarationen: 77 extra miljarder i ränta

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten


/
SVT
/