Både buffertsparande och pensionssparande är av relevans.
Både buffertsparande och pensionssparande är av relevans. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Jonas Ekströmer/TT.

Är du i 60-årsåldern? Så maxar du ditt sparande

Sparande är särskilt viktigt när man är i 60-årsåldern och närmar sig pensionen. Både buffertsparande och pensionssparande är av relevans men det finns fler sätt att säkra pensionen.


Snart trillar skatteåterbäringen in och det kan vara ett bra tillfälle att börja lägga undan pengar för den som inte har gjort det. Särskilt de som närmar sig pensionsåldern bör planera inför den dagen då de går i pension. 

Inför skatteåterbäringen gäller det att ha deklarerat innan den 3 april om man vill få ut pengarna mellan 9 och 12 april. Annars gäller datumet 2 maj som är sista dagen som man kan deklarera på. 

Ändra deklarationen i efterhand – få pengarna i april ändå

De som befinner sig i 60-årsåldern bör börja räkna på hur deras ekonomi kommer at se ut under pensionen. I ett pressmeddelande från Hypoteket skriver sparekonomen Claudia Wörmann att både buffertsparande och pensionssparande är viktigt. 

Foto: Janerik Henriksson/TT.

När ska man gå i pension?

"Räkna noga på vad det innebär att gå i pension vid olika åldrar" skriver Wörmann pressmeddelandet.

När man ska gå i pension kan vara svårt att veta. Vill man få ut lika mycket som tidigare generationer kan det vara smart att ta reda på sin alternativa pensionsålder. Dessvärre höjs den alternativa pensionsåldern ju yngre man är. 

De födda mellan åren 1959 och 1969 bör påbörja sin pension vid 68 års ålder om man vill få lika mycket som 30-talisterna.

Höj pensionen med 5 600 kronor i månaden de första åren

3 000 kronor högre inkomst – efter pensionen

Foto: Martina Holmberg/TT.

"Planera för den dagen du går i pension"

Men det finns andra vägar att gå om man inte vill vänta tills man är 68 år för att gå i pension. Att se till att bli av med gamla lån är en viktig åtgärd innan man går i pension. 

Sparekonomen Wörmann rekommenderar även att man säljer sin bostad och flyttar till ett billigare boende redan innan man slutar jobba.

"Försök dra ned på omkostnaderna innan det är dags att lämna in nycklarna till jobbet. Det handlar i den här åldern ofta om att planera för den dagen du går i pension" skriver hon i pressmeddelandet. 

/