Handlar du alkohol från utländska hemsidor? Då bör du vara observant på att alkoholskatten betalas.
Handlar du alkohol från utländska hemsidor? Då bör du vara observant på att alkoholskatten betalas. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Fredrik Sandberg/TT

Missat skatten? Då kan du riskera fängelse i upp till sex år

Att inhandla alkohol från utländska hemsidor har blivit mer vanligt med tiden. Men det finns en sak som är extra viktigt när du handlar och det är att rätt skatt betalas. Annars finns risken att Tullverket ingriper.


Försäljning av alkohol regleras i Sverige av det statliga företaget Systembolaget, som grundades den 1 oktober 1955.

Trots monopol på försäljningen i Sverige är det dock fullt möjligt att beställa alkoholhaltiga drycker utifrån landets gränser via externa importörer. Men under 2023 ökade Tullverkets beslag av alkohol i post- och paketflödet rejält. Vanligt var då att alkohol av billigare sort beslagtogs som köpts från utländska hemsidor. 

Så inreder Systembolaget sina butiker – för att lura dig som kund

Tullverket om import av alkohol: "Kan bli betydligt mycket dyrare"

Det finns dock en allt vanligare risk med att handla alkohol från utländska sidor just när priset på varorna är lågt. Det handlar då om alkoholskatt som inte är inräknat i försäljningspriset. 

Att köpa alkohol från utländska hemsidor är i sig varken olagligt eller något problem. Men om du beställer billig alkohol i en förhoppning om att komma så billigt undan som möjligt kan det istället resultera i raka motsatsen. 

– Det blir ett problem för den enskilde när Tullverket upptäcker paketet. Utöver att du får betala den svenska alkoholskatten påförs även en transportavgift på 40 procent av beloppet. Så den här alkoholen du beställt på nätet kan bli betydligt mycket dyrare, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket till TV4.

Tre falska myter om alkohol – enligt alkoholforskaren

Handlar du alkohol från utländska hemsidor måste du vara vaksam om alkoholskatt är inräknat i priset. Foto: Torstein Bøe

Totalt gjorde Tullverket 378 beslag i post- och paketflödet under 2023, vilket då var dubbelt så många jämfört med 2022. Dessutom var den faktiska volymen av beslagtagen alkohol hela sju gånger högre än året dessförinnan.

– Då kan man misstänka att man inte har som avsikt att dricka det själv utan att man ska sälja vidare. I sådana fall har Tullverket inlett en förundersökning med misstanke om smuggling.

Gränsbevakarna-Olivia: Så avgör jag om du ska stoppas

Om du inte betalar alkoholskatt så kan det bli en rejält mycket dyrare och jobbigare historia. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Då kan smuggling resultera i fängelse

Hur ska du då tänka när du surfar på utländska hemsidor i hopp om att beställa billigare alkohol, men samtidigt inte undvika alkoholskatten?

Enligt myndigheten vill man motverka utvecklingen av missad alkoholskatt eller smuggling genom information kring reglerna. Det är dock upp till dig själv att ha koll om företaget betalar svensk alkoholskatt.

– Man kan titta lite på priserna på hemsidor till exempel. Kostar en flaska vodka 100 kronor kan man utgå från att svensk alkoholskatt inte ingår i det priset, säger Petersson.

Straffskalan för smuggling av alkohol är böter eller fängelse i högst två år. Skulle det istället anses som grov smuggling, till exempel vid införsel av alkohol på ett systematiskt eller omfattande sätt, kan straffet istället bli fängelse i sex månader och upp till sex år.

Så köper du alkohol Systembolaget inte har – helt lagligt

Grov smuggling kan resultera i ett flerårigt fängelsestraff. Foto: Lise Åserud


/
/
/
/