Inflationen är på väg ner men trots det lär inte semesterkassan stärkas i sommar.
Inflationen är på väg ner men trots det lär inte semesterkassan stärkas i sommar. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Henrik Montgomery/TT

Därför har du mindre pengar i plånboken i sommar: "Besviken"

Den svenska ekonomin håller på att stärkas efter en lång tids inflation. Men hur kommer det se ut i reskassan i sommar?
– Den som hoppas att en starkare krona betyder en förstärkt reskassa riskerar att bli besviken, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman till Nyheter24.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Maj månad är snart till ända och årets första sommarmånad i antågande. I takt med det är det också många som räknar ner dagarna till dess att man får gå på semester. 

I tider där det mesta i samhället blivit dyrare har det också blivit svårare att få pengarna att räcka varje månad. Så ser det ut att bli även när sommarens budget ska räknas. 

Men det finns då olika sätt att dryga ut semesterkassan på. Ett sätt kan vara att sälja av det du inte har behov av längre eller skippa utelunchen på jobbet, för att på så vis få lite pengar över.

LÄS MER: Så drar du in tusenlappar inför semestern – i sista minuten

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomen: Sverige i händerna på USA

I en ny konjunkturprognos från Handelsbanken lyfts det faktum att den svenska valutan påverkas positivt av att lägre räntor bidragit till att både arbetsmarknad och hushållsekonomi stärkts.

Efter de senaste årens inflationsläge är nu den svenska kronan sakteligen på uppgång igen. Men det kan dock komma att dröja innan det märks i din plånbok. Anledningen är Sveriges beroende av USA:s centralbank.

– Sverige och den svenska kronan är till viss del beroende på utvecklingen i den globala ekonomin och en sak som krävs för att stärka kronan är att riskviljan kommer tillbaka, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman till Nyheter24 och tillägger:

– På kort sikt betyder det att kronan är i händerna på USA:s centralbank, Federal Reserve. Så länge Federal Reserve håller räntorna höga är riskerna för den globala konjunkturen förhöjd och riskviljan att äga kronor är låg.

MISSA INTE: Så blir sommarvädret i juni – här blir det varmast

Christina Nyman är chefsekonom på Handelsbanken. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Christina Nyman är chefsekonom på Handelsbanken. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

MISSA INTE: Då ska du ta semester i sommar – för störst solchans

Då stärks din ekonomi enligt chefsekonomen

På grund av att den svenska kronan är beroende av utvecklingen på annat håll är det en knagglig väg framåt, vilket bidrar till att klirret i semesterkassan dröjer. 

Men om kronan håller på att stärkas, när kan det då märkas i våra plånböcker?

– Den som hoppas att en starkare krona betyder en förstärkt reskassa riskerar att bli besviken. Lyftet kommer dröja till efter sommaren, säger hon.

Istället uppmanar Nyman svenskarna att semestra på hemmaplan för att på så sätt hålla utgifterna nere och samtidigt öka chansen för att hålla reskassan intakt.

– Varför inte ta en Sverigesemester? Sverige har så mycket att erbjuda och då behöver man inte tänka på växelkurser.

MISSA INTE: Dystert besked: Ännu en sommar med "skitvaluta"

/
/
stats