Att äldre blir utsatta för bedrägerier blir allt vanligare.
Att äldre blir utsatta för bedrägerier blir allt vanligare. - Foto: Leif R Jansson/TT

Pensionär? Då ska du akta dig för det här på internet

Den senaste tiden har det blivit allt vanligare att pensionärer utsätts för bedrägeriförsök. Det är inte heller ovanligt att äldre förlorar pengar när de hamnat i klorna på bedragaren. Sparekonomen Frida Bratt redogör för hur du ska agera när du surfar på internet för att undvika att utsättas för bedrägeribrott.


2023 var den brottskategori som ökade allra mest bedrägerier, som ökade med hela 22 procent jämfört med året innan. 

Att äldre faller offer för bedragares sluga knep är inte ovanligt och en mängd pensionärer har förlorat både stora och små summor i den bedrägerivåg som ständigt stiger.

Ett sätt att komma över dina pengar kan vara att bedragaren utger sig för att vara från din bank för att på så sätt få dig att lämna ut känsliga uppgifter. Ett annat kan vara att skicka bluff-sms där det framgår att du köpt en vara, och om informationen inte stämmer ska du ringa ett specifikt telefonnummer. 

LÄS MER:

Bedragare utger sig för att vara din bank – så skyddar du dig

Fått ett sånt här sms? Nu varnar polisen för nya bluffmetoden

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Så kan bedragaren lura dig på internet

Andra sätt att försöka locka till sig pengar är att marknadsföra snabba sätt att tjäna pengar på internet. Ofta riktar sig detta till såväl yngre som äldre personer, där löfte om snabba pengar utlovas.

Nyheter24 har pratat med Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank, för att ta reda på vad du måste se upp med när du surfar runt på nätet. För att på så sätt minimera risken att fastna i klorna på en bedragare.

– Det jag tycker man ska ha med sig är att långt ifrån allt på internet är sant. Många klipp är inspirerande och medryckande av en anledning, att locka till en investering eller på något sätt ta del av dina pengar. Ofta handlar det om att utlova att du ska ”bli rik snabbt”, med helt orimliga antaganden om avkastning. Då är det viktigt att ha med sig att chansen att det ska inträffa är extremt liten, säger hon.

Istället betonar hon att sparande tar tid och pengar växer i olika takt på börsen. Du hjälps alltså inte av att betala någon för en "snabbare väg" till rikedom.

– Att få kapital att växa på börsen tar tid och görs inte genom att exempelvis betala för någon ”utbildning” för tusentals kronor. 

MISSA INTE: PRO:s krav efter bedrägerivågen mot äldre: "Hur många fler?"

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet Bank. Foto: Pressbild Nordnet Bank

Bygg ditt sparande och undvik att utsättas för bedrägeri

Bratt höjer också ett varningens finger för de områden där investeringar också innebär hög risk.

– Ofta handlar tipsen om att du ska investera i högriskaktier, eller till exempel kryptovalutor. Det här är mycket hög risk och risken att bränna sig är stor. Med ny teknik som AI kan tyvärr skojarna bli ännu mer trovärdiga genom att exempelvis använda kändisar eller annat för att verka trovärdiga.

Så här ska du tänka istället – enligt Frida Bratt:

  • Det tar tid att bli rik – sparande måste ske långsiktigt
  • Ha en genomtänkt strategi
  • Börja med breda billiga fonder
  • Läs på och gör hemläxan själv 
  • Månadsspar är ett sätt att sprida risken

MISSA INTE: Utsatt för bedrägeri? Glöm inte att göra det här

/
/