Vid vissa specifika situationer kan Pensionsmyndigheten kräva pengar tillbaka från dig som är pensionär.
Vid vissa specifika situationer kan Pensionsmyndigheten kräva pengar tillbaka från dig som är pensionär. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Jessica Gow/TT

Pensionär? Då kan du tvingas betala tillbaka pengar

I tider där landets äldre sett en allt mer ansträngd ekonomi var det inte många som imponerades av regeringens budgetproposition. För dig som är pensionär är det därför viktigt att vara medveten om när du måste rapportera ändringar till Pensionsmyndigheten – annars kan du bli återbetalningsskyldig.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

När regeringen presenterade budgetpropositionen för 2025 den 19 september var det flera som höjde på ögonbrynen. Anledningen var de pengar som läggs på att underlätta för landets pensionärer, något Pensionärernas riksorganisation (PRO) anser är alldeles för lite.

PRO:s kritik mot budgeten: "Tydlig risk"

Av de 60 miljarder i den totala budgeten ämnar man att avse blott 2,5 miljarder till sänkt skatt för pensionärer.

Detta fick PRO:s förbundssekreterare Christine Cars-Ingels att se framtida risker. Framför allt när det kommer till förslaget om att höja beloppsgränsen i högkostnadsskyddet, som hon anser kommer slå hårt mot äldre.

– Vi ser en tydlig risk att äldre drabbas hårt av höjningen av högkostnadsskyddet. Läkemedelsanvändningen är störst bland äldre och kvinnor, vilket gör dessa grupper särskilt sårbara. Många äldre har begränsade ekonomiska resurser och den ökade kostnaden kan tvinga dem att avstå från nödvändig medicinering, vilket försämrar deras hälsa och riskerar att öka vårdkostnaderna på sikt, har hon sagt till Nyheter24.

MISSA INTE: Pensionärer kan få betala 575 kronor mer – PRO kritiska

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar budgetpropositionen för 2025. Foto: Pontus Lundahl/TT
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar budgetpropositionen för 2025. Foto: Pontus Lundahl/TT

Totalt vill regeringen lägga 26,7 av de totalt 60 miljarderna på sänkta skatter, vilket motsvarar 44 procent av den totala budgeten. Fördelningen i budgetpropositionen ser ut som följande: 

  • Förstärkt jobbskatteavdrag: 11 miljarder kronor.
  • Slopad avtrappning av jobbskatteavdraget: 4,7 miljarder kronor.
  • Sänkt skatt på ISK-sparande: 4,4 miljarder kronor.
  • Sänkt bensinskatt: 3,2 miljarder kronor.
  • Avskaffad flygskatt: 0,9 miljarder kronor.
  • Sänkt skatt för pensionärer: 2,5 miljarder kronor.

PRO:s Åsa Lindestam: "Tummen ned"

Cars-Ingels är dock inte den enda som varit kritisk mot regeringens budget och hur den kan komma att påverka landets äldre.

När budgeten presenterats av finansminister Elisabeth Svantesson (M) var PRO:s ordförande Åsa Lindestam inte heller imponerad.

Hon menar nämligen att budgeten helt och hållet missar att ta hänsyn till och stötta organisationens medlemmar och de pengar som sätts av för att sänka skatterna är på tok för lite.

– Det är verkligen tummen ned. Man talar om 150 kronor mer i månaden, sa hon efter beskedet.

LÄS MER: Pensionärerna sågar budgeten: "Det är fruktansvärt"

Efter att finansminister Elisabeth Svantesson presenterat 2025 års budgetproposition var PRO:s ordförande Åsa Lindestam inte alls imponerad.Jessica Gow/TT & Caisa Rasmussen/TT
Efter att finansminister Elisabeth Svantesson presenterat 2025 års budgetproposition var PRO:s ordförande Åsa Lindestam inte alls imponerad.Jessica Gow/TT & Caisa Rasmussen/TT

Pensionär? Det måste du anmäla till Pensionsmyndigheten

En viktig myndighet i samhället är Pensionsmyndigheten, vars uppdrag är att administrera och betala ut pension, samtidigt som de förvaltar information om pensionen oavsett mottagarens ålder. 

I takt med att allt fler svenskar väljer att fortsätta jobba efter uppnådd pensionsålder och bli så kallade ”jobbonär” finns det därför några viktiga detaljer som man måste känna till. Annars riskerar man att få ett återbetalningskrav från Pensionsmyndigheten. 

Det är nämligen så att om och när din ekonomi förändras kan det påverka din pension och andra förmåner. Om du till exempel har en inkomstkälla på grund av att du arbetar samtidigt som du tar ut en del av pensionen så måste du därför anmäla detta till myndigheten. 

"Det är viktigt att ha koll på vilka uppgifter som ligger till grund för sitt beslut. Om något ändras behöver man anmäla detta", skriver Pensionsmyndighetens pressekreterare Johan Andersson i ett mejl till Nyheter24.

Det gäller även dig som är pensionär och tar del av pensionen som väljer att flytta ihop med kärleken och bli sambo eller väljer att flytta utomlands, alternativt får en ny eller förändrad pension från utlandet. I dessa fall riskerar du att bli återbetalningsskyldig om din förändrade ekonomiska situation inte rapporteras.

MISSA INTE: Pensionssparande? Då lönar det sig att löneväxla

Pensionsmyndighetens pressekreterare Johan Andersson skriver till Nyheter24 att det är viktigt att ha koll på att myndigheten har korrekt uppgifter om dig. Foto: Pressbild Pensionsmyndigheten
Pensionsmyndighetens pressekreterare Johan Andersson skriver till Nyheter24 att det är viktigt att ha koll på att myndigheten har korrekt uppgifter om dig. Foto: Pressbild Pensionsmyndigheten
Du måste rapportera eventuella ändringar som kan påverka din pension. Foto: Henrik Montgomery/TT
Du måste rapportera eventuella ändringar som kan påverka din pension. Foto: Henrik Montgomery/TT

Pensionsmyndigheten: Då måste du anmäla ändringar

Utöver att ansvaret ligger på dig så gör Pensionsmyndigheten även regelbundna kontroller av inrapporterade uppgifter mot bland annat Skatteverket och andra pensionsbolag. Således är det av yttersta vikt att de har korrekt och rätt uppdaterad information om dig och din ekonomiska situation. 

På Pensionsmyndighetens hemsida redogör myndigheten för att man regelbundet genomför kontroller av inlämnade uppgifter mot både Skatteverket och diverse tjänstepensionsbolag. Dock är det du själv som alltid bär ansvaret för att meddela en eventuell förändring som kan komma att påverka pensionen eller andra förmåner.

Nedan följer Pensionsmyndighetens exempel på när du måste rapportera in förändringar som kan påverka din pension. Annars riskerar du att bli återbetalningsskyldig:

  • Om du flyttar ihop med din make, maka eller registrerade partner efter att ni bott isär eller om du flyttar ihop med någon som du tidigare varit gift eller registrerad partner med.
  • Om du blir sambo med en person du har barn med sedan tidigare.
  • Om du blir ensamstående eller flyttar till äldreboende. 
  • Om du flyttar utomlands.
  • Om du får en ny eller förändrad pension eller livränta från ett annat land.

MISSA INTE: Pensionen höjs med 3 648 kronor – här är de som blir utan

Då prövar Pensionsmyndigheten beslutet

Utöver förändringar kring din inkomst så måste du dessutom alltid rapportera ändringar som berör bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd. 

Om du har bostadstillägg som förändras av en eller annan anledning som gör tillägget högre eller lägre, så kan det påverka dina pensionsutbetalningar. Det kan till exempel handla om att du säljer ett hus eller aktier. 

I de fall myndigheten fastslagit ett återkrav så prövas ärendet innan det sedan lämnas över till Försäkringskassan, som handlägger Pensionsmyndighetens fordringar.

"Efter att återbetalningsskyldighet har fastställts prövar Pensionsmyndigheten om det finns särskilda skäl för att helt eller delvis efterge krav på återbetalning. När beslut om återkrav har fattats lämnas ärendet över till fordringshanteringen på Försäkringskassan som handlägger Pensionsmyndighetens fordringar", skriver Andersson avslutningsvis till Nyheter24.

LÄS MER: Det händer med pensionen om du dör tidigt – hit går pengarna

/
/
/
/
stats