Att utgifterna ökar när man skaffar barn är inget nytt. Blöjor, kläder, leksaker och välling eller ersättning är bara några av de saker som skapar tryck på plånboken efter att man har blivit förälder.
Samtidigt som det är en av de största gåvor att bli just förälder kan det också vara fördelaktigt att veta hur mycket det faktiskt kan kosta att ha barn för att på så sätt budgetera och se till att ekonomin flyter.
Ditt barn kostar 2,3 miljoner kronor
Länsförsäkringar har i en uträkning redogjort för att de första åren alltid är de mest kostsamma då det medför många engångskostnader och framför allt inkomstbortfall när man är föräldraledig.
Från att barnet är nyfött tills att det fyller 18 år är kostnaden, enligt försäkringsbolaget, 2,3 miljoner kronor för att föda upp ett barn.
MISSA INTE: BankID-versionerna stängs ner 2025 – de berörs
Kostnader på 189 756 kronor under barnets första år
Kostnaden under barnets första levnadsår är enligt deras uträkningar 189 756 kronor.
I samband med födsel tillkommer kostnader som lätt kan skena så som barnvagn, skötbord och bärsele. Lägg där till inkomstbortfallet, som dock minskar ju äldre barnet blir.
Då sjunker kostnaden för att ha barn – och då stiger det igen
När ditt barn sedan fyllt 13 år är kostnaden i snitt 92 360 kronor. Väl i tonåren är dock de löpande utgifterna som allra störst, uppger Länsförsäkringar på den egna hemsidan.
När barnet fyllt 18 år har kostnaden stigit igen till 122 000 kronor per år.
Håll nere kostnaderna i sommar
Sommarmånaderna kan vara tiden på året då det också far iväg en hel del pengar då du har semester, ditt barn har sommarlov och man ofta unnar sig lite extra lyx i form av resor, restaurangbesök och kanske en och annan glass.
Kostnaderna ett barn medför i kombination med ledighet kan med andra ord bidra till ett rejält tryck på plånboken.

Enligt Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg finns dock vissa privatekonomiska tips att ta till för att underlätta, framför allt under sommaren.
I en intervju med Nyheter24 delar han fem viktiga tips som underlättar för dig och din familjs ekonomi i sommar:
- Budgetera dina semesterplaner
- Sätt ett maxtak på semestern
- Planera din utlandsresa
- Skippa blancolån för att bekosta semestern
- Hyr ut eller byt bostad
Avslutningsvis finns ett viktigt tips om också kan göra underverk för plånboken i sommar – inte minst för barnfamiljer.
Skapa ett eget sommaräventyr för familjen.
– Sommarsemestern kan bidra till stress för många. Men aktiviteterna behöver inte vara dyra. Ett alternativ kan vara att hänga i naturen. Packa en ryggsäck med matsäck och fika för en picknick i parken, säger han till Nyheter24 och tillägger även:
– Ett annat alternativ kan vara att besöka museer. Vissa museer har gratis inträde eller erbjuder rabatter om man exempelvis är pensionär eller student.