Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Drömmar kan visa tecken sjukdomar

- 15/10/2013, 13:52 -

En ny studie visar att drömmar kan berätta hur en person mår och upptäcka sjukdomar i förväg. Vi har hela listan på vilka drömmar som enligt studien säger något om din hälsa.

Analyser av drömmars betydelse och egentliga påverkan har länge ansetts vara lika meningslösa som astrologi.

Men en ny forskningsrapport hävdar enligt Daily Mail att drömmar kan ge viktiga ledtrådar om en persons hälsa.

Drömmar kan till och med kan ge tidiga varningar om sjukdomar vars symptom annars märks först efter flera år.

Forskarna har kommit fram att dessa drömmar kan säga något om din hälsa:

Mardrömmar: Hjärtproblem, migrän, betablockerare, sömnbrist

Hemska drömmar kan kopplas till hjärtproblem. En studie i Holland har visat att människor som har en oregelbunden hjärtrytm löper större risk för mardrömmar.

En förklaring kan vara att man får andningsproblem och därmed mindre syrenivåer i hjärnan. Även människor som tar betablockerare för högt blodtryck kan få riktigt obehagliga drömmar.

Mardrömmar kan också vara en varningssignal för migrän. Och föga hjälpsamt är även sömnbrist en förklaring till att man drömmar mardrömmar. 

Fler drömmar än vanligt: Kronisk smärta på grund av antidepressiva medel, köld eller värme, hormoner

Personer som fryser eller svettas under natten drömmer mer.18 grader är enligt forskarna den ultimata temperaturen att ha i sovrummet.

Av samma anledning kan hormonsvängningar leda till fler drömmar. Det är till exempel klart att kvinnor drömmer mer när de har mens.

Intag av antidepressiva medel kan också leda till fler drömmar. Även det har med hormoner att göra.

Drömmar om att man blir attackerad: Alzheimers eller Parkinsons

Du kanske har drömmar där du blir jagad eller attackerad? Det kan, enligt rapporten, vara ett tidigt tecken på en hjärn- eller nervsjukdom som Alzheimers eller Parkinson.

Folk som blir attackerade i sina drömmar och flänger runt i sängen kan lida av REM-sömnstörning. Det kan orsakas av en skada på den del av hjärnan som kontrollerar våra drömmars "säkerhets-spärr" som normalt stoppar oss från att röra oss under drömmar.

Det här kan vara ett tecken som uppstår upp till tio år innan andra symptom.

Drömmar som väcker dig tidigt: Fet mat, övervikt, stress och depression

Stora, fettrika måltider stannar i systemet längre än annan mat. Det kan orsaka halsbränna som ofta inträffar ett par timmar in i sömnen vilket gör att man vaknar mitt i drömmen.

Halsbränna drabbar oftare överviktiga och stressade människor.

Även deprimerade personer tenderar att ha fler drömmar än andra. Forskarna är osäkra på vad det beror på.

Bisarra drömmar: Alkohol, infektioner, klimakteriet

Kraftfulla och konstiga drömmar kan bero på infektioner. När våra immunsystem behöver använda all sin kraft för att bekämpa infektioner kan vi träda in i en speciell slags sömn.

När kroppen återhämtar sig från en rejäl fylla uppstår även olika kemikalienivåer i hjärnan som leder till konstiga drömmar. 

Många kvinnor upplever väldigt konstiga drömmar under klimakteriet.

Sexdrömmar: Ökad kreativitet

Drömmar av sexuell karaktär är vanliga hos alla människor men ökar när vi blir äldre och är särskilt vanliga i 60-årsåldern. 

Enligt forskarna kan sexdrömmarna kopplas samman med ökad kreativitet. Människor tar ofta upp hobbys när de går i pension. Det kan vara en förklaring till kreativiteten – och således även sexdrömmarna.

Läs även: Forskare varnar: Rökning kan leda till schizofreni och depression