Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fattiga tider gör människor mer rasistiska

- 10/06/2014, 17:01 -
Ny studie slår fast att dålig ekonomi gör människor mer rasistiska.

Ny studie slår fast att dålig ekonomi gör människor mer rasistiska.

TT NYHETSBYRÅN

När det går dåligt för ekonomin blir människor mer rasistiska. Detta visar en ny amerikansk studie.

Studien, som genomförts vid New York University, visar att ekonomiskt svåra tider kan sporra diskriminering och öka rasismen i samhället, skriver Science Daily. 

– Det är väl känt att socioekonomiska skillnader mellan vita amerikaner och etniska minoriteter ökar dramatiskt under ekonomiskt knappa perioder, säger David Amodio, studiens huvudförfattare och docent på universitetets avdelning för psykologi och centrum för neurovetenskap.

Nya utmaningar

Bland annat skriver de att en dålig ekonomi kan göra att människor ser afroamerikaner som "svartare" och att människors hudfärg blir mer förknippad med stereotypa karaktärsdrag.

Resultaten pekar på en ny utmaning när de kommer till bekämpningen av diskriminering eftersom den dåliga ekonomins effekt på våra uppfattningar och idéer verkar fungera utan att folk är medvetna om det, förklarar doktoranden och medförfattaren Amy R. Krosch.

Starka bevis på ökad rasism

– Sammantaget så visar våra resultat tydliga bevis på att våra felaktiga uppfattningar ökar diskrimineringen under tider av ekonomisk kris vilket bidrar till rasåtskillnader, skriver de båda författarna, enligt Science Daily.

Med andra ord kan man säga att främlingsfientligheten ökar när ekonomin backar.