Tisdag 17 Maj
Stockholm

Jordgubbar gör oss lyckliga

Svenska jordgubbar och midsommar - en perfekt kombo.
1 av 3
Svenska jordgubbar och midsommar - en perfekt kombo. Foto: TT bild
Ät jordgubbar för du blir glad av dem.
2 av 3
Ät jordgubbar för du blir glad av dem. Foto: AP
Äntligen midsommar.
3 av 3
Äntligen midsommar. Foto: MAJA SUSLIN/ SCANPIX

Bären gör oss inte bara lyckliga – de är många också.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kall helg

Jordgubbar, sill, färskpotatis och dill - en perfekt midsommarlunch utomhus. Men blir det verkligen soligt i hela landet ?

SVERIGE. Jordgubbar är definitivt en av de populäraste sommarbären som, enligt en undersökning för University of London, gör oss lyckliga. Och i år behöver svenskar inte skynda i panik till affärer för att få färska inhemska jordgubbar till midsommarfirandet

Ger lyckorus

Undersökningen visade att 86 procent av människor känner sig mer avslappnade endast av att tänka på jordgubbar. Enligt forskare är det den distinkta doften av jordgubbar som väcker glada minnen och känslor. Undersökningen visade även att ljudet har stor påverkan på smak. Ljudet av en picknick eller naturljud gör att jordgubbar smakar bättre. Dessa är kanske två anledningar till varför svenskar älskar jordgubbar på sommaren. 

”Gott om jordgubbar”

Svenskar köper gärna jordgubbar till midsommar. Inhemska bär har en stark ställning och köps hellre än de importerade. I år får alla chansen att köpa hemlandets bär. 

– På grund av den tidiga våren och bra väder är det gott om jordgubbar och vi behöver inte oroa oss, säger Anders Hagberg ordförande för landets bärodlare vid GRO bär till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi har sällan varit så självförsörjande vad gäller jordgubbar. Jag har pratat med en del bärodlare och enligt de blir det ingen import i år.

Billigare

Enligt Anders Hagberg kommer priser på svenska jordgubbar inte att bli lika höga som förra året. 

– Jag skulle tippa på 35 till 45 kronor per ask, säger Anders Haberg

Nyheter24 frågar även om ett tips på vilka jordgubbar vi ska välja:

– Köp så närodlat som det möjligt. Ju närmare desto färskare bär, säger Anders Hagberg. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela