OBS: genrebild.
OBS: genrebild. - Foto: Ap

Cannabis ökar risken för ångest och depression

Nya studier visar att cannabisanvändare har svårare att påverkas av signalsubstansen Dopamin – som får oss att må bättre.


Amerikas nationella institut som forskar om drogmissbruk har nyligen kunnat visa nya fakta kring hur cannabis påverkar människan. 

Tidigare har forskning kommit fram till att marijuana gör oss slöa och apatiska. Men nu är det alltså bevisat att drogen har fler negativa biverkningar.

Ångest och depression

Enligt institutet har cannabisanvändare svårare att känna av dopamin, en signalsubstans som får oss att må bättre och ger oss handlingskraft. Resultatet när man inte blir påverkad av dopaminet blir blir då det omvända – det vill säga att risken för depression och ångest ökar, skriver Daily Mail. 

Forskningen genomfördes tillsammans med 48 testpersoner. Hälften av dessa använde cannabis medan resterande personer användes som kontrollgrupp. Resultatet: människorna som använt drogen hade betydligt svårare att reagera på dopamin jämfört med testpersonerna, visade röntgen och personlighetstester. 

Konsekvenser av långvarigt användande 

Tidigare forskning har gett liknande resultat. Ett universitet i London visade att mångårigt användande av cannabis helt kan förstöra dopaminet, något som har stor negativ verkan på människor.

Michael Bloomfield, som forskar på det engelska universitetet, förklarar. 

– Dopamin hjälper till att förklara för hjärnan när något spännande ska hända – vare sig det är sex eller rock'n roll. Våra forskning visar varför cannabisanvändare har en tendens att bara sitta och göra ingenting, skriver Daily Mail. 

/
/
/
USA
/
/
/
/
Senaste nytt

SD avfärdar S förslag om bankskatt

Ylva Johansson: "Enorm risk" för terrordåd i EU

Risken för terrorattentat i Europa har ökat kraftigt till följd av Gazakriget, varnar EU-kommissionären Ylva Johansson.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Örebro

"Polispatrull har stoppat en misstänkt påverkad bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Hård strid om övergreppslagen "chat control"

Övergrepp står mot övervakning i EU-striden om barnskydd på nätet. Låst läge om det omstridda förslaget tvingar fram en nödförlängning av nuvarande system.

Örebro: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Universitetsgatan i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

Höjda livsmedelspriser – ett orosmoln

Livsmedelspriser fortsätter att stiga och elpriserna är på den högsta nivån sedan februari. Båda två är viktiga faktorer för Riksbankens kamp mot inflationen. Det är viktigt att livsmedelspriserna etablerar sig på en låg och stabil nivå, påpekar riksbankschefen Erik Thedéen.