OBS: genrebild.
OBS: genrebild. - Foto: Ap

Cannabis ökar risken för ångest och depression

Nya studier visar att cannabisanvändare har svårare att påverkas av signalsubstansen Dopamin – som får oss att må bättre.


Amerikas nationella institut som forskar om drogmissbruk har nyligen kunnat visa nya fakta kring hur cannabis påverkar människan. 

Tidigare har forskning kommit fram till att marijuana gör oss slöa och apatiska. Men nu är det alltså bevisat att drogen har fler negativa biverkningar.

Ångest och depression

Enligt institutet har cannabisanvändare svårare att känna av dopamin, en signalsubstans som får oss att må bättre och ger oss handlingskraft. Resultatet när man inte blir påverkad av dopaminet blir blir då det omvända – det vill säga att risken för depression och ångest ökar, skriver Daily Mail. 

Forskningen genomfördes tillsammans med 48 testpersoner. Hälften av dessa använde cannabis medan resterande personer användes som kontrollgrupp. Resultatet: människorna som använt drogen hade betydligt svårare att reagera på dopamin jämfört med testpersonerna, visade röntgen och personlighetstester. 

Konsekvenser av långvarigt användande 

Tidigare forskning har gett liknande resultat. Ett universitet i London visade att mångårigt användande av cannabis helt kan förstöra dopaminet, något som har stor negativ verkan på människor.

Michael Bloomfield, som forskar på det engelska universitetet, förklarar. 

– Dopamin hjälper till att förklara för hjärnan när något spännande ska hända – vare sig det är sex eller rock'n roll. Våra forskning visar varför cannabisanvändare har en tendens att bara sitta och göra ingenting, skriver Daily Mail. 

/
/
/
USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!