Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, våld i datorspel och film gör oss inte mer våldsamma

GTA beskrivs ofta som ett våldsspel.
1 av 5

GTA beskrivs ofta som ett våldsspel.

Ap

Men dessa spel leder inte till mer våld, visar en studie.
2 av 5

Men dessa spel leder inte till mer våld, visar en studie.

Ap

Amanda Young har fastnat i en fälla i filmen "Saw".
3 av 5

Amanda Young har fastnat i en fälla i filmen "Saw".

Youtube

Jigsaw.
4 av 5

Jigsaw.

Youtube

Från "Gears of war".
5 av 5

Från "Gears of war".

Ap

Nyheter | 06/11/2014 18:05

Att våld i datorspel och filmer gör människor mer våldsamma hör man ofta. Men det stämmer inte, enligt forskning från Stetson University i Florida.

Trött på att ständigt få höra hur dåligt ditt datorspelande är? Att läsa rubriker som "Mördade fyra personer – efter att ha spelat GTA"?

Då har vi en god nyhet!

Barn och ungdomars våldsbenägenhet skylls ofta på blodiga och brutala filmer, tv- eller datorspel. Om det stämmer eller inte har diskuterats i årtionden, men nu visar nya studier att så inte är fallet, skriver CTV News. 

Människor konsumerar med våld än någonsin, men samhället har inte blivit mer våldsamt, enligt forskningen

Två studier – film och spel

Forskningen leddes av Christopher Ferguson, professor i psykologi vid Stetson University i Florida. Ferguson har länge hävdat att kopplingen mellan film eller datorspel och verklighet ät liten när det kommer till våld. 

Resultaten kommer från två studier som Ferguson ansvarat för. Den första fokuserade på våld i film kontra antalet mord i USA mellan 1920 och 2005. 

Forskarna hittade ingen trend med ökande mord. Tvärtom minskade antalet fall av dödligt våld under 1990-talet, trots att filmerna på den tiden var råare än tidigare. 

På senare år har våldet i filmer blivit mer grafiskt, utan att samhället blivit mer våldsamt. 

– Vid vissa tillfällen kan man se korrelationer utan att den ena saken har något att göra med den andra, säger Ferguson till CTV News, och fortsätter:

– Det råkar bara bli så slumpartat eller på grund av irrelevanta faktorer.

Det finns alltså inga skäl att tror att mer våld i film leder till mindre våld i samhället.

Unga gamers

I den andra studien tittade forskarna på dator- och tv-spelskonsumtion bland ungdomar, 12 till 17 år gamla, mellan 1996 och 2011. Även här märkte man att innehållet blivit allt mer våldsamt med åren, samtidigt som våldsanvändandet bland unga minskat. 

– Om spel verkligen hade den dramatiska effekten som vissa hävdar hade vi sett mycket mer våld bland unga i dagens samhälle, och det gör vi inte, säger Ferguson. 

Inte heller här är det något som tyder på att våldsamma spel minskar våldet. Det man kan konstatera enligt studien är att varken film eller spel bidrar till en ökning.

Tidigare rön

Innan blodiga tv-spel och filmer fick skulden för delar av den missär som finns i samhället var det andra saker som fick bära hundhuvudet. Tidigare har bland annat rockmusik, tv och serietidningar som "förgjort ungdomen" fått utstå kritik.

Kanske behöver människor helt enkelt något att skylla på. Enligt Ferguson finns det knappt någon forskning som backar upp dagens oro, rapporterar CTV News.

Tror du att film och spel leder till mer våld?