Onsdag 23 Jun
Stockholm

Pojkar dummare än flickor visar ny studie

Pojkar är elakare än flickor, visar ny forskning. OBS. Genrebild.
1 av 2
Pojkar är elakare än flickor, visar ny forskning. OBS. Genrebild. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Tidigare har man trott att flickor är elakare när det kommer till att sprida rykten och lägga kommentarer.
2 av 2
Tidigare har man trott att flickor är elakare när det kommer till att sprida rykten och lägga kommentarer. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Släng "Mean girls" i väggen. En ny studie visar att pojkar är elakare än flickor.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Forskare har länge trott att det är unga flickor som är mest elaka när det kommer till ryktesspridning och andra, icke-våldsamma elakheter. Pojkar å andra sidan är lite mer "låsa in andra pojkar i skåp"-elaka, har man trott.

Dummare mot varandra

Nu visar dock en studie från University of Georgia att det är pojkar som drar det längsta strået, både när det kommer till så kallad fysisk aggressivitet och relationsaggressivitet, skriver Time. Pojkar är dummare mot varandra, helt enkelt.

Beter sig mer illa

Forskarna följde en grupp pojkar och flickor i mellanstadiet och kom fram till att pojkarna betedde sig mer illa än flickorna. De var både mer hemlighetsfullt verbalt elakare och mer fysiskt utagerande än flickorna. 

Totalt bevakades 620 barn, slumpmässigt utvalda från sex skolor i Georgia. I sex års tid fick de årligen fylla i enkäter om upplevelser av elakheter i skolan

Nästan alla har spridit rykten

– Vi kom fram till att relationsaggressivitet är väldigt vanligt, säger Pamela Orpinas som ledde studien, till Time och fortsätter: 

– Nästan alla studenter, 96 procent, har passat vidare ett rykte eller fällt en elak kommentar till någon. 

Studien har dock brister. Den bygger på ett relativt litet urval, där svaren är självrapporterade. Än så länge är alltså inte "mean girls"-myten krossad helt. 

Tror du att pojkar är elakare än flickor?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela